Menu Zavřít

Hrátky politiků neberou konce

24. 7. 2006
Autor: Euro.cz

POVOLEBNÍ SITUACE Jako jízda na horské dráze vypadá snaha nalézt fungující vládu a zvolit vedení Poslanecké sněmovny. Zatímco ještě uprostřed týdne se zdálo, že povolební pat směřuje k rozuzlení, o pár hodin později bylo všechno jinak. Řešení krize se odkládá o další týden.

POVOLEBNÍ SITUACE Jako jízda na horské dráze vypadá snaha nalézt fungující vládu a zvolit vedení Poslanecké sněmovny. Zatímco ještě uprostřed týdne se zdálo, že povolební pat směřuje k rozuzlení, o pár hodin později bylo všechno jinak. Řešení krize se odkládá o další týden.

Za šest týdnů jednání o nové vládě se politici prakticky nepohnuli z místa. Obě velké strany, ODS a ČSSD, trvají na svých požadavcích, ostatní parlamentní strany spíše vyčkávají. Občanští demokraté byli minulý týden nakloněni dohodě s ČSSD o tom, že by se předsedou sněmovny stal její dosavadní šéf Lubomír Zaorálek. S tím, že pokud by došlo na třetí pokus pověření některého politika sestavením vlády, což má v popisu práce právě předseda sněmovny, Zaorálek by jmenoval někoho, na kom by byla všeobecná shoda bez ohledu na jeho politickou příslušnost. Sociální demokraté ale nakonec opět označili vznikající projekt trojkoaliční vlády za mrtvý a vyjádřili ochotu jednat buď o menšinové vládě ODS, nebo o úřednické vládě.

ZELENÍ SE BOUŘÍ

Právě odmítání trojkoaličního projektu zástupci ČSSD a požadavek sociálních demokratů, aby se koalice zavázala jednohlasně podpořit zvolení Zaorálka, se stalo trnem v oku Straně zelených. Její šéf Martin Bursík prohlásil, že jeho strana podpoří kandidáta ČSSD Lubomíra Zaorálka jedině v případě, pokud sociální demokracie stáhne výrok o tom, že definitivně nepodpoří trojkoaliční projekt. To ale sociální demokraté odmítli.

Následně stanovisko zelených podpořili i další koaliční partneři a vyzvali ČSSD k jednání o programu nové vlády. Zároveň po sociálních demokratech požadují toleranci vlády v čele s předsedou ODS Mirkem Topolánkem. Čtvrteční noční jednání koaličních stran se zástupci ČSSD vyústila v dohodu, že se začne jednat jak o programu nového kabinetu, tak i o případném podílu ČSSD na této vládě. Jelikož ale žádný konkrétnější závěr těchto jednání nebyl do pátku na světě, volba předsedy Poslanecké sněmovny se opět odložila. Topolánek to komentoval slovy, že se strany nejprve musí dohodnout na složení orgánů Poslanecké sněmovny, na výborech a na funkcionářích ve sněmovních orgánech. „Už to, že budeme jednat v námi požadovaném formátu, koalice versus ČSSD, naznačuje, že došlo k průlomu v této věci,“ domnívá se šéf ODS. Další pokus o zvolení vedení sněmovny se má uskutečnit v pátek 28. července.

RÝSUJE SE PRŮLOM

BRAND24

Politici jsou z výsledků posledních jednání poměrně optimističtí a věří, že se východisko z krize blíží. Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek pokládá za „jistý průlom“, že ČSSD přistoupila na jednání s celou trojkoalicí. „Konečně dochází k tomu, co jsme si tak dlouho přáli a sociální demokracie dlouho odmítala, to znamená jednání ve formátu 3+1. Pevně doufám, že ta jednání přinesou pozitivní výsledek,“ řekl.

O místo předsedy sněmovny by se v budoucnu mohl za určitých okolností ucházet nynější premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek. Pro současnou fázi ale zřejmě zůstane kandidátem sociální demokracie do čela dolní komory Zaorálek. Jednání sociálnědemokratického týmu s představiteli koaličních občanských demokratů, lidovců a zelených o programových otázkách by měla začít už v pondělí 24. července. Sociální demokracie chystá také debatu o změně volebního systému, která by do budoucna měla zabránit podobnému patu, jaký nastal po letošních volbách.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).