Hradby s Potrefenou husou

07. listopadu 2008, 00:00 - Milan Ballík
07. listopadu 2008, 00:00

Abych se vyhnul podezření ze stranění pouze jedinému podniku, využil jsem návštěvy Ostravy k tomu, abych prošel všechny restaurace, které mi ti, kdož jsou znalci obrazu gastronomické mapy města, doporučili.

Byly tři, myslím podniky, samozřejmě. O jednom již řeč šla, teď tedy ve zkratce o těch zbývajících.

Restaurant Na Hradbách

RESTAURANT NA HRADBÁCH

adresa:

Na Hradbách 16,

Ostrava 1

  • *otevírací doba: Po - Pá 11.30 - 23.00 Tentokrát honosným vchodem a mimořádně zajímavou nabídkou se pyšní tato restaurace. Interiér, vyzdobený mapami francouzských vinařských regionů a různými proprietami ze sklepů, je však, při vší své působivosti, poněkud strohý. Mobiliář působí, při všem respektu k provozovateli podniku, tuctově, výzdoba mu až tolik nepomáhá. Žlutá barva stěn je překvapivě chladná, hnědavá dlažba působí levně. Vše zachraňuje v rámci možnosti originální, i když také trochu odosobněný minibar a replika „cinkkostny“ s působivou výstavkou velkých vín. A kuchyně. Laděná po francouzsku, v tomto místě poněkud odvážná, ale jistě populární a hodně navštěvovaná. Proč také ne, vždyť takové kotletky z mléčného saalowského selátka s ochucenými kroupami nemusejí být vůbec špatné. Ani volská líčka z plemene Higland Cattle na fenyklovém purée s mladou karotkou. Hradby vidím jako vysoce ambiciózní restauraci s velmi slušným výběrem vín ze všech částí vinařského světa. Nestavěl bych ji jako opozici třeba vůči podniku Stella Marina, spíše ji vnímám jako potěšující rozšíření možností gourmetských prožitků, pro mne překvapivě hodnotných a, přiznávám, zcela nečekaných. To, že ve městě lze střídat dvě restaurace s kuchyněmi snad nejproslavenějšími z celého glóbu, jistě těší i všechny ostravské labužníky. Takže když se vám v Ostravě zachce trochu si zamlsat na slušné krmi a nemáte zrovna „animo“ na Itálii, dopřejte si Na Hradbách něco z dobrot francouzských, a naopak. Mám za to, že tak ani tak nebudete zklamáni. Hradby jistě patří do špičky ostravské gastronomie, a když si odmyslíte, co bylo řečeno o výzoru lokálu, rozhodně na jednu z nejvyšších příček. I když někomu možná může vadit i trochu servilní personál – alespoň ta jeho část, kterou jsem zažil já. Potrefená husa POTREFENÁ HUSA adresa: Stodolní 15, Ostrava otevírací doba:**

Po - Čt 10.00 - 01.00,

Pá 10.00 - 02.00

So 11.00 - 02.00,

Ne 11.00 - 24.00

V koncentraci hospod a barů, jíž je tato enkláva proslulá jistě v celé republice a zřejmě i za hranicemi, působí restaurace jako element jistoty a jistého klidu. Jedna z řady dnes již já nevím kolika podniků téhož jména – tuším, že je jich, i s posledně otevřeným v Pardubicích, šestadvacet – nabízí hned několik jistot. Moderní, i když nijak „vyřvávající“ interiér, slušnou baterii čepovaných i lahvových piv a standardizovanou nabídku na jídelním lístku.

Ti, kteří tento řetězec znají, tak vědí, co mohou čekat. Mne zajímalo to, čím, pokud vůbec, se ostravská Husa liší od těch ostatních. Ve víceméně stejném interiérovém řešení lze najít příjemné posezení. I když zde je, díky mládí velmi přívětivého personálu, „volume“ zvukového zařízení vytočeno zcela doprava. Hudba téměř „ohýbá stoly“, jak je hlasitá. Překvapující je prázdný bar s výčepem. Údajně prý funguje jen večer, což mne varovalo, a neodtočené pivo, byť možná dobře připravené kýmkoliv, kdo je „udělá“, jsem si odepřel. Přitom jich zde nabízejí hned osm – tedy točených – plus dalších osm v lahvích, to včetně dvou nealkoholických.

Silnou stránkou jídelníčku jsou speciality k pivu. Jehněčí klobásky, připravené z vybraného masa a směsi koření, podávané na pečených cibulkách s čerstvým křenem a pikantními okurkami, zapité třeba některým z pivních koktejlů, které zde umějí, chutnají neotřele a znamenitě.

Co se provedení jídel týče, nevybočovalo nijak z uzancí v podnicích nastavených. Pro mne škoda, znám Husy, kde je jídlu věnována péče a výsledky jsou nad průměrem těchto hospod. Bohužel, v Ostravě tomu tak není.

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče