Menu Zavřít

Hotové peníze se do himalájského lezení neinvestují

12. 7. 2004
Autor: Euro.cz

HOROLEZEC JAN KRABEC:V květnu vylezli členové české horolezeckéexpedice na Cho Oyu (Tyrkysová bohyně), jednu ze čtrnácti hor, které na naší planetě přesahují výšku osm tisíc metrů. Ačkoliv se nejednalo o vážný sportovní výkon, získali na svoji akci sponzorské vybavení.

HOROLEZEC JAN KRABEC:

V květnu vylezli členové české horolezecké expedice na Cho Oyu (Tyrkysová bohyně), jednu ze čtrnácti hor, které na naší planetě přesahují výšku osm tisíc metrů. Ačkoliv se nejednalo o vážný sportovní výkon, získali na svoji akci sponzorské vybavení. Na jakou horu jste v květnu letošního roku vylezli a cestou jaké obtížnosti?

Jednalo se o šestou nejvyšší horu na světě, 8201 metrů vysokou Cho Oyu. Naším cílem byla cesta prvovýstup-ců, tedy tak zvaná Normálka v severní stěně.

Proč jste si vybrali právě tento směr výstupu?

Důvod je prostý. Pro všechny členy expedice to byla první osmitisícovka a nechtěli jsme si hrát na hrdiny. Nejsme profesionální horolezci.

V kontextu světového horolezectví se jedná o průměrný výkon, jednoduchý výlet, nebo špičkový sportovní výstup?

Samozřejmě, že se nejedná o nijak jedinečný výkon, ale k jednoduchému výletu to má hodně daleko. V globálním pohledu by se dalo říct, že jsme byli průměrní.

Na kolik peněz přijde expedice?

Určitě se nejedná o levnou záležitost. Expedice nás každého stála asi tolik, kolik stoji podobně dlouhá luxusní dovolená někde v Karibiku. Jen ten luxus je pojem dost relativní a pro každého jiný. Každopádně jsme dost prostředků ušetřili vzhledem k tomu, že jsme nebyli závislí na nikom, kdo pořádá již zmiňované komerční expedice. Například letenka přišla na 28 tisíc korun, povolení k výstupu vyšlo naši skupinu na pět tisíc dolarů (pozn.red.: za výstup na hory vyšší než 6000 m n. m. se v Himá-laji platí poplatky státu). Levnou záležitostí není ani kvalitní vybavení a přeprava mezi Nepálem a Tibetem.

Jakou část z toho jste financovali z vlastních peněz?

Troufám si tvrdit, že jsme téměř vše financovali z vlastních zdrojů. Se sponzoringem nebo reklamním partnerstvím je I to velmi složité. Hotové peníze tímto způsobem do horolezectví neinvestuje téměř nikdo, podstatně lepší je situace I u výstroje. Tam se nám | podařilo domluvit spolu-. práci s několika firmami. Jedná se především

0 partnery z řad výrobců outdoorového vybavení.

Jací sponzoři vám přispěli?

Největším společným partnerem byla firma Hannah z Plzně, která nám poskytla stany, spací pytle i oblečení. Spodní prádlo jsme měli od pražské Moiry, čepice a kukly nesly další pražskou značku Kama. Výrobce Warm-peace si nechal otestovat jeden model spacího pytle. Někteří členové měli

1 své osobní sponzory.

Co sponzorům nabízíte a na co nejvíce slyší?

Možností je řada, počínaje pojmenováním expedice po generálním partnerovi, ale toho jsme bohužel nenašli. Víme, že jsme schopni firmám pomoci při testování výrobků a materiálů, určitě se nikdo nezlobí za mediální prezentaci ve spojení s expedicí, každý výrobce uvítá reklamní fotografii, případně videozáznam z atraktivního prostředí. Samozřejmě využíváme internet, máme zkušenosti s pořádáním přednášek nebo fotografických výstav a i tam je poměrně široká možnost prezentace partnerů. Účastníme se i prezentačních akcí partnera, když projeví zájem.

Co se stane, když na kopec nevylezete? Počítají s takovou alternativou sponzorské smlouvy?

Co se stane, když se nevyleze na kopec? Dalo by se to postavit obráceně. Co bude, když se na kopec vyleze. Tohle je věc, kterou nelze naplánovat. Naše priority byly úplně někde jinde: 1. všichni zpátky živí, 2. všichni zpátky zdraví, 3. všichni zpátky jako kamarádi, 4. pokud možno všichni na vrcholu. Kromě společného vrcholu se nám vše podařilo splnit, a to je vítězství. Ne každý má takové štěstí. S myšlenkou, že odjíždím a musím na vrchol, bych nikdy nikam nejel. Smlouvu, která by byla striktně postavená a vázaná na dosažení vrcholu hory, nemůže soudný horolezec nikdy podepsat. Co by se stalo, kdybychom nevylezli? Asi by byl menší zájem médií. Jinak ale není problém ostatní klauzule smluv dodržet.

Ovlivňují sponzoři vaše horolezecké plány?

Myslím, že ne. Smlouvy nejsou dlouhodobé.

Může na osmitisícovku vystoupit i netrénovaný jedinec, případně člověk s průpravou z jiného sportu?

Tohle je velmi těžké hodnotit. Osobně jsem měl v lednu relativně vážné zdravotní problémy, moje příprava tedy nebyla zdaleka optimální a na konci expedice mi už fyzické síly citelně scházely. Já bych tedy netrénovaným jedincům a navíc bez zkušeností s vysokými horami podobný experiment určitě nedoporučoval. Na druhou stranu v dnešní době komerčních expedic dokážou Šerpové na vrcholy doslova vytáhnout každého, kdo má potřebnou finanční částku. Přídavný kyslík udělá zázraky. Co z výstupu a pobytu v horách však tito lidé mají, nevím. Průprava z jiného vytrvalostního sportu se hodí, ale ani super fyzicky připravený člověk nemá jistotu, že neskončí někde s výškovou nemocí. Pohled na lidi, které Šerpové táhnou dolů ve stavu na hranici mezi životem a smrtí, není nic optimistického. Navíc horolezectví je otázkou celodenních málo intenzivních zátěží, a to není věc, která se dá v našich podmínkách a při zaměstnání natrénovat.

EXPEDICE CHO OYU

BRAND24

Členové: Jan Vesták, Petr Malý, Jan Krabec, Petr Novák, František Šiška a Jiří Pěnkava

Výstup: klasickou cestou ze severu, bez použití kyslíkových přístrojů a bez pomoci výškových nosičů Říká se, že vrcholu Cho Oyu dosáhne horolezec, pokud spatří při lezení Mount Everest. To mohou potvrdit dva členové expedice, kterým se to podařilo jedenáctého května ve třináct hodin čínského času.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).