Menu Zavřít

Hoteliéři hlásí o třetinu méně hostů, chtějí nižší DPH

4. 8. 2009
Autor: Euro.cz

Letošní turistická sezóna v České republice patří mezi nejslabší za posledních deset let. Většina ubytovacích zařízení zaznamenala pokles tržeb na jeden pokoj o 20 až 35 procent. Vyplývá to z průzkumu Asociace hotelů a restaurací České republiky.

Autor: Martin Siebert

Zatímco majitelé hotelů a restaurací počítají ztráty, klienti jsou na tom lépe než dříve. Nejen že si mohou vybírat z bohatší nabídky, ale také ušetří díky výhodnějším cenám a slevám.

Ne za všechno může krize

Na poklesu se pochopitelně projevila ekonomická krize a úspory jak ve firmách, tak v domácnostech. Zdaleka ale nejde o jediný důvod.

„V první řadě je nutné konstatovat, že kapacita ubytovacích zařízení v České republice již v roce 2008 převyšovala ve většině regionů poptávku. Zvláště v Praze, která má v současné době více pokojů v hromadných ubytovacích zařízeních než například Vídeň,“ říká prezident Asociace hotelů a restaurací Pavel Hlinka.

Počátkem letní sezóny v turistických destinacích ovlivnilo návštěvnost také nepříznivé počasí.Podle průzkumů ubylo nejvíce hostů z Německa, Anglie, Nizozemska, Japonska a USA.

Neklesne-li DPH, přijde propouštění

BRAND24

Hotely a restaurace dosud nijak hromadně nepropouštějí. „Přestože poptávka klesla, snaží se udržet kvalifikovaný personál. Ve většině hotelů tam, kde zaměstnanci odcházejí, již na jejich místo nedoplňují nové zaměstnance. Nicméně pokud by měla tato situace přetrvávat, budou také hoteliéři a provozovatelé restaurací ke snížení počtu zaměstnanců nuceni přistoupit,“ upozorňuje Hlinka.

Více na Aktuálně.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).