Menu Zavřít

Hotel pro optimisty

21. 8. 2006
Autor: Euro.cz

ZÁMEK KONOJEDY Obec Konojedy leží devatenáct kilometrů severovýchodně od Litoměřic. Dominuje jí výrazný objekt bývalého konventu a později zámku, který je však vinou dlouholetého zanedbávání ve velmi špatném stavu. Zachránit od zkázy ho může jen okamžitá rekonstrukce.

ZÁMEK KONOJEDY Obec Konojedy leží devatenáct kilometrů severovýchodně od Litoměřic. Dominuje jí výrazný objekt bývalého konventu a později zámku, který je však vinou dlouholetého zanedbávání ve velmi špatném stavu. Zachránit od zkázy ho může jen okamžitá rekonstrukce.

Zámek Konojedy se nachází v jižní části stejnojmenné vsi a spolu s přilehlým kostelem Nanebevzetí Panny Marie tvoří výraznou dominantu. Je to rozsáhlá čtyřkřídlá budova se třemi nárožními rizality, mansardovou střechou a nízkou věžičkou. V ose západního křídla je umístěn průjezd do vnitřního nádvoří, případný návštěvník si ho ale jen těžko prohlédne. Vrata totiž zdobí cedule „Vstup zakázán“.

Objekt je ve velmi špatném stavu. Omítka už dávno opadala, zdi začínají praskat, vše zarůstá travou a do střechy proniká voda, která ničí krovy i obvodové zdivo. Současný majitel Josef Novotný nemá na rekonstrukci peníze, chce proto zámek raději prodat. Nabízí ho za 10,5 milionu korun, následné opravy budou ale stát nejmíň pětkrát tolik. „Zámek má celkem sto místností,“ říká realitní agent Mikuláš Bakay, který prodej zprostředkovává. „Dal by se tedy přebudovat na hotel nebo luxusní domov důchodců,“ radí.

POZORNOST PRO SERVITY První zmínka o Konojedech pochází ze 14. století. Již tehdy stávala v obci tvrz, ze které později vznikl malý renesanční zámek. Šlechta v něm ale sídlila jen občas, proto byl koncem 17. století za Františka Antonína Šporka přeměněn na špitál pro chudé. Zřízena v něm byla i lékárna a o nemocné se starali dva duchovní. Roku 1738 převzal správu nad konojedským panstvím František Karel Sweerts, který měl za manželku Šporkovu dceru Annu Kateřinu. Pokračoval v myšlenkách svého tchána a již roku 1739 založil nadaci pro dvacet servitů (žebravých mnichů), kteří měli v místním špitále vypomáhat. Když tuto myšlenku posvětila roku 1746 i císařovna Marie Terezie, začali servité se stavbou nového konventu. Základní kámen položili roku 1747 a do roku 1762 byl objekt kompletně hotov. Do budovy se přestěhoval celý špitál i chudobinec, čímž starý zámek definitivně ztratil svou funkci a byl následně zbořen. Radost servitů z nového sídla však netrvala dlouho. Již roku 1786 byla jejich komunita Josefem II. zrušena a všichni řeholníci Konojedy opustili. Konvent získali znovu Sweerts-Sporckové, kteří rozsáhlou budovu postupně upravili na pohodlný zámek. MINISTERSKÝ ZÁMEK

Zámek na dobovém snímku z osmdesátých let 20. století.|
Do konce druhé světové války se v Konojedech vystřídalo ještě několik šlechtických majitelů. Poslednímu z nich, rodině Delhaesů, byl roku 1945 zámek zkonfiskován a připadl státu. Do roku 1953 zde bylo sídlo politické školy ministerstva těžkého průmyslu a později internát ministerstva sociální péče. V polovině padesátých let získalo objekt pro změnu ministerstvo národní obrany. Přítomnost armády ale zámku ani trochu nesvědčila a budovy začaly rychle chátrat. Po revoluci v roce 1989 se začal připravovat prodej. Nejvážnějším zájemcem bylo město Úštěk, nakonec ho ale předběhl jiný kupec - pražské sdružení podnikatelů Cecomp. To následně převedlo nemovitost na současného majitele Josefa Novotného, který chtěl z konojedského zámku vybudovat luxusní hotel. Zůstalo však pouze u plánů, práce zahájeny nikdy nebyly. Dnes už je jasné, že Josef Novotný z bývalého konventu servitů hotel nevybuduje. Podaří se to ale ještě vůbec někomu? Mikuláš Bakay tvrdí, že to možné je. Záleží pouze na tom, kolik bude mít případný zájemce peněz na účtu. Vzhledem ke značné zchátralosti objektu by to neměla být částka nižší než osmimístná.
POPIS OBJEKTU**

Název: Zámek Konojedy

Místo: Úštěk

Kraj: Ústecký

Adresa: č. p. 61

Typ: zámek/konvent

Stav: havarijní

Využití: žádné

BRAND24

Kult. památka: od roku 1958

Vlastník: Josef Novotný

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).