Hostinští a restauratéři sepisují petici

01. března 2004, 00:00 - Stranu připravil PETR KUČERA, kucera@profit.cz
01. března 2004, 00:00

NĚKTEŘÍ PODNIKATELÉ O SOBĚ DÁVAJÍ VĚDĚT SEPISOVÁNÍM PETIC. PŘÍKLADEM PROTESTŮ JE ÚSTECKÝ KRAJ. V uplynulém týdnu předal šéf petičního výboru z Ústí nad Labem Vlastimil Žáček do Poslanecké sněmovny první petiční listy proti zvýšení daně z přidané hodnoty z pěti na 19 % u restauračních a stravovacích zařízení.

NĚKTEŘÍ PODNIKATELÉ O SOBĚ DÁVAJÍ VĚDĚT SEPISOVÁNÍM PETIC. PŘÍKLADEM PROTESTŮ JE ÚSTECKÝ KRAJ.

V uplynulém týdnu předal šéf petičního výboru z Ústí nad Labem Vlastimil Žáček do Poslanecké sněmovny první petiční listy proti zvýšení daně z přidané hodnoty z pěti na 19 % u restauračních a stravovacích zařízení. „Další petiční archy podepisují hosté v desítkách dalších restaurací na Ústecku, Teplicku, ale i třeba v McDonaldu na pražské Florenci. V Ústí nad Labem zahájilo petiční kampaň v polovině února sedm soukromých hostinských, restauratérů a majitelů rychlého občerstvení. Za dva týdny se to pěkně rozjelo a akce zdaleka nekončí,“ dodal Žáček, který v roce 1991 otevřel restauraci U lípy na ústeckém Střekově. Petici nazvali Akce 19 % - vražedná daň. „Sám jsem do roku 2000 při měsíčním obratu tří milionů korun platil státu 22procentní daň, kterou Klausova a později Zemanova vláda snížily na pět procent. Věděly, co dělaly. Nyní máme platit 18 procent. Mnozí podnikatelé v pohostinství si to neumějí spočítat, ale vím, o co jde. Když zdražíte, což budeme muset, tak platíte podstatně vyšší DPH. Příliš mnoho zdražovat nemůžete, protože se jídlo rázem stává téměř neprodejným,“ shrnuje dlouholeté zkušenosti Žáček. Podle jeho slov se navýšení DPH netýká zdaleka jen hospod, restaurací, vináren nebo podniků rychlého občerstvení. Podraží i ceny jídel v závodních a školních jídelnách, které provozují soukromníci. „Do roku 2000 byly závodky a školní jídelny uzavřené. V posledních letech mohou poskytovat stravování i veřejnosti. Levných jídel mezi 20 a 30 korunami využívají důchodci. Pokud budou chtít závodní a školní stravovny nadále platit jen pětiprocentní DPH, musí se uzavřít veřejnosti, pokud ne, musí podražit,“ objasnil spoluautor ústecké petice. Žáček soudí, že tisícovku, kterou chce dát vláda rodinám s dětmi, si stát vezme zpět po čtyřech návštěvách restaurace. Ve své jinak prosperující restauraci Žáček zatím vynaložil na zajištění hygienických norem Evropské unie téměř tři čtvrtě milionu a nejde zdaleka o konečnou částku. „To je v pořádku, ale když budu muset místo dosavadních deseti tisíc korun měsíčně platit na DPH 65 tisíc korun, to je opravdu vražedné. Ročně to bude navíc 650 tisíc korun,“ uzavřel Žáček.

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče