Menu Zavřít

Hospodářský růst ČR se v příštím roce může zrychlit na 2,6 procenta

18. 11. 2010
Autor: profit

Hospodářský růst České republiky se v příštím roce může zrychlit na 2,6 procenta z letošních dvou procent, předpovídá Světová banka.

Foto:Martin Siebert

Regionu s deseti východoevropskými členy Evropské unie banka předpovídá zrychlení růstu na 3,2 procenta z letošních 1,8 procenta.

Bude ale záviset na stavu hospodářského oživení ve světě a na stabilitě finančních trhů, řekli novinářům představitelé banky ve Varšavě. “Obnovený růst desítky (východních) zemí EU je stále odkázaný na externí poptávku a čelí řadě rizik,“ uvádí zpráva. Hlavním rizikem je podle ní slabé oživení hospodářského růstu v Evropě, protože na západoevropské patnáctce závisí východoevropské vyhlídky pro vývoz, dostupnost úvěrů i trh práce. Světová banka vyzvala vlády v regionu, aby zlepšily stabilitu finančních systémů svých zemí a odstranily strukturální bariéry růstu. Do desítky zemí regionu banka řadí Bulharsko, Českou republiku, Estonsko, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko.

BRAND24

Banka doporučila zavést spolehlivé střednědobé fiskální strategie včetně racionalizace nároků na státní příspěvky a stabilizace výdajů spojených se stárnutím populace. Region by měl také posílit své daňové příjmy a zlepšit výběr daní, napsala agentura Reuters.

S předpovědí hospodářského růstu dnes přišla i Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Pro Českou republiku OECD letos čeká, že ekonomika po loňském čtyřprocentním propadu oživí o 2,4 procenta. V příštím roce pak OECD předpokládá zrychlení růstu na 2,8 procenta a další rok na 3,2 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).