Menu Zavřít

Hospodářská komora

9. 5. 2005
Autor: Euro.cz

NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach prosazuje přijetí změny zákona, která by ukládala podnikatelům povinnost hradit prvních čtrnáct dní nemocenské svým zaměstnancům. Kompenzací by jim mělo být snížení odvodů na nemocenské pojištění ze současných 3,3 na 1,4 procenta.

NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach prosazuje přijetí změny zákona, která by ukládala podnikatelům povinnost hradit prvních čtrnáct dní nemocenské svým zaměstnancům. Kompenzací by jim mělo být snížení odvodů na nemocenské pojištění ze současných 3,3 na 1,4 procenta. Hospodářská komora s takovým opatřením v zásadě nesouhlasí. „Pro velkou část drobných podnikatelů a pro firmy s podprůměrnými mzdami by bylo naplnění tohoto návrhu velmi riskantní, ne-li likvidační,“ říká prezident komory Jaromír Drábek. Malé firmy do 25 zaměstnanců by podle něho v žádném případě neměly přebírat vyplácení nemocenské za stát. Středně velké a velké firmy by měly mít možnost výběru, zda chtějí pokračovat v zavedeném systému, nebo platit snížené pojistné a hradit nemocenskou v prvních 14 dnech nemoci svým zaměstnancům. Zejména podniky z oborů, kde jsou dnes vypláceny podprůměrné mzdy, jako je textilní výroba či zemědělství, by byly zavedením takového opatření bity nejvíce. Jejich již tak nezáviděníhodná situace na trhu by uvalením povinnosti vyplácet nemocenskou byla ještě ztížena. V tomto případě se stát podle Drábka zbavuje povinnosti kontroly nad oprávněností pobírání nemocenské, jejíž dodržování není sám schopen uhlídat. Chtít od podnikatele, aby tuto funkci suploval, je ale za daných okolností nemožné, už z toho důvodu, že nejsou připraveny kontrolní mechanismy, které by mohl zaměstnavatel používat. „Navíc si takové opatření nedovedu představit v praxi, kdy by mikrofirma o několika málo lidech ke všem svým povinnostem měla ještě přibrat tuto úlohu. Ze zkušenosti v zahraničí víme, že vyplácení nemocenské zaměstnavatelem výrazně zvyšuje byrokratickou zátěž podnikatelů,“ uzavírá Drábek. REGISTRAČNÍ POKLADNY

Poslanecká sněmovna minulý týden přehlasovala Senát a přijala rozhodnutí o povinnosti vlastnit registrační pokladnu s fiskální pamětí. Zavedení této povinnosti by mělo být provázeno daňovou úlevou za pořízení pokladny.

BRAND24

„Daňová úleva by samozřejmě byla částečnou kompenzací, já ale z principu tuto povinnost odmítám. Vzhledem k tomu, že pokladny mají být zavedeny až od roku 2007, doporučil bych podnikatelům, aby s jejich pořízením ještě počkali. S případnou změnou rozložení politických sil je naděje, že by mohla být tato povinnost zrušena,“ domnívá se prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.

Komora vítá jakoukoli snahu o potlačení šedé ekonomiky. Kromě registračních pokladen by ale měl existovat i další způsob pro vykazování tržeb. Například drobní živnostníci by neměli této povinnosti podléhat -samotné pořízení pokladny s fiskální pamětí by v jejich rozpočtech znamenalo značnou sumu a pro ně osobně navíc řadu dalších povinností. Ideální alternativou by pro ně mohly být například evidované paragony, které funkci fiskální pokladny z pohledu možné kontroly plnohodnotně nahradí. Navíc ani zkušenosti ze zahraničí neuvádějí, že by došlo k nárůstu výběru daní.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).