Menu Zavřít

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA

2. 7. 2007
Autor: Euro.cz

CENY ENERGIÍ SNIŽUJÍ ZISKY Ceny elektřiny nepředvídatelně rostou, podle většiny podnikatelů bez věcného důvodu. Na základě zpracované studie, kterou na základě objednávky ministerstva průmyslu a obchodu zpracovala společnost EGÚ Brno v prosinci 2006, vyplývá, že navýšením ceny elektřiny o 10 procent se sníží zisk většiny firem o pět procent.

CENY ENERGIÍ SNIŽUJÍ ZISKY

BRAND24

Ceny elektřiny nepředvídatelně rostou, podle většiny podnikatelů bez věcného důvodu. Na základě zpracované studie, kterou na základě objednávky ministerstva průmyslu a obchodu zpracovala společnost EGÚ Brno v prosinci 2006, vyplývá, že navýšením ceny elektřiny o 10 procent se sníží zisk většiny firem o pět procent. Růst cen energií je rychlejší, než bylo předpokládáno, rostoucí náklady navíc většinou nemohou promítnout do ceny produktu, jdou tedy na úkor ziskovosti. To se promítá do snížení zdrojů na investice do rozvoje firem a snižuje se jejich konkurenceschopnost na zahraničních trzích.

Na základě prognózy zpracované ministerstvem průmyslu a obchodu se předpokládá, že rok 2008 bude zlomovým rokem, kdy dojde k vyrovnání poptávky a nabídky elektřiny v České republice. Po roce 2008 bude poptávka převyšovat nabídku, což s největší pravděpodobností povede k dalšímu nárůstu cen. Tato situace se nepříznivě odrazí ve snížení konkurenceschopnosti řady podniků a tím i v možném snížení předpokládaného růstu hrubého domácího produktu. Zvyšování cen finálních produktů českých firem v důsledku růstu cen energií dává větší šance na úspěch levným výrobkům z východu. Podniky se bojí o své dodavatelské pozice v rámci jednotného trhu. Už nyní řada výrobců připouští, že nepřiměřený a rychlý růst cen energie musí řešit zaváděním nejrůznějších opatření, od omezení rozvojových plánů, přes vyřazení energeticky náročných činností z nabídky, až po snižování stavu pracovníků. Hospodářská komora proto požaduje jednoznačně potvrdit energetickou koncepci České republiky a posílit vliv státu při tvorbě ceny silové elektřiny u dominantního výrobce ČEZ. Tyto požadavky hodlá prezident komory Jaromír Drábek předložit na jednání s ministrem průmyslu Martinem Římanem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).