Menu Zavřít

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA

13. 11. 2006
Autor: Euro.cz

PODNIKATELÉ CHTĚJÍ ZACHOVAT SOUČASNÝ SYSTÉM NEMOCENSKÉ V současné době jsou v systému vyplácení nemocenských dávek aktuální tři varianty: První z nich je návrh vlády přijatý Poslaneckou sněmovnou na jaře 2006, který od 1. ledna 2007 ukládá podnikatelům hradit nemocenské dávky v prvních dvou týdnech nemoci svým zaměstnancům.

PODNIKATELÉ CHTĚJÍ ZACHOVAT SOUČASNÝ SYSTÉM NEMOCENSKÉ

V současné době jsou v systému vyplácení nemocenských dávek aktuální tři varianty: První z nich je návrh vlády přijatý Poslaneckou sněmovnou na jaře 2006, který od 1. ledna 2007 ukládá podnikatelům hradit nemocenské dávky v prvních dvou týdnech nemoci svým zaměstnancům. Zároveň stát snižuje pojistné odvody zaměstnavatelům. Další je návrh vlády, který ukládá povinnost hradit nemocenskou v prvních dvou týdnech nemoci při refundaci vynaložených prostředků. Tímto návrhem se Poslanecká sněmovna zabývá ve třetím čtení. Třetí možností je odložení platnosti schváleného zákona o rok.

Hospodářská komora ČR považuje za přijatelné dvě cesty: * odklad platnosti zákona, jeho nové přehodnocení a dopracování

* ponechání možnosti výběru na zaměstnavateli, zda chce hradit nemocenskou a odvádět nižší pojistné, či zda chce setrvat v současném systému.

„Vyplácené částky hodlá stát zaměstnavatelům zpětně refundovat, jediným výsledkem tedy bude navýšení administrativy pro firmy do 25 zaměstnanců, což je v rozporu s vládní strategií snižování administrativní zátěže podnikatelů i s cíli Lisabonské strategie, k jejíž implementaci je Česká republika zavázána. Takové ustanovení by drobné podnikatele vážně poškozovalo,“ říká prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.

BRAND24

Z průzkumu Hospodářské komory vyplývá, že více než polovina podnikatelů by přivítala ponechání platnosti současného systému. Další zhruba třetina by preferovala možnost výběru mezi současným systémem a vyplácením dávek při snížení pojistného.

Pouhých pět procent podnikatelů by přivítalo hrazení nemocenské a snížené odvody, jen tři procenta uvedla, že by měla být přijata varianta zahrnující refundaci prostředků.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).