Menu Zavřít

Hospodářská komora

8. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Zpoplatnění menších aut znevýhodní podnikatele

Novela zákona o pozemních komunikacích, která nyní čeká na projednánív Poslanecké sněmovně, obsahuje návrh na snížení váhového limitu pro automobily,které musí povinně platit mýtné na dálnicích a vybraných silnicích. Zatímcodosud se mýtné vztahovalo jen na vozy nad 12 tun, od příštího roku by měly nověplatit také automobily o hmotnosti nad 3,5 tuny. Podle Hospodářské komory tovšak znevýhodní podnikatele závislé na automobilové dopravě a ohrozí to jejichkonkurenceschopnost, aniž by se dostavil kýžený efekt regulace.

Při zpoplatnění komunikací ovšem není rozhodující pouze stanovisko dopravců,ale zejména podnikatelů, kteří dopravních služeb využívají. Hospodářská komorase domnívá, že snížením váhových limitů u automobilů, které musí povinně platitmýtné, je silně ohrožena konkurenceschopnost zejména malých a středníchpodnikatelů, kteří jsou závislí na dopravě automobily nižších váhových kategoriía využívajících příměstských dálnic pro rozvoz své služby do měst. „Chtělibychom pro tyto podnikatele získat úlevy například ve formě slevy na některýchdaních nebo poplatcích. Je nezbytné si uvědomit, že komunikace jsou zpoplatněnydaní z přidané hodnoty, silniční daní, spotřební daní a mýtným, systém jeneúměrně složitý a nepřehledný,“ říká prezident Hospodářské komory PetrKužel.

BRAND24

Česká republika je tranzitní zemí v samém středu Evropy a doprava je páteříekonomiky naší země. Sazby mýtného na komunikacích nižších tříd by měly býttakové, aby přiměly dopravce využívat páteřní dálniční síť, která je lépeuzpůsobena pro těžkou dopravu.

Před dalším rozšiřováním mýtného požaduje Hospodářská komora České republikydůkladné vyhodnocení přínosu stávajícího mýtného, které bylo primárně zaváděnojako regulační opatření pro omezení kamionové dopravy v České republice. Dálepožaduje analýzu dopadu rozšíření mýtného na konkurenceschopnost podnikatelů,zejména pak malých a středních.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).