Menu Zavřít

Hospodářská komora

29. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Investice do inovací, výzkumu a vývoje

Investice do inovací, výzkumu a vývoje

Zdržení v případě investic do inovací a výzkumu a vývoje přinesl fakt, že byla Česká republika Evropskou komisí požádána o vysvětlení existence dvou programů podobného zaměření, které jsou součástí Národního strategického rámce: Operačního programu Podnikání a inovace (ve správě ministerstva průmyslu a obchodu) a Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (ve správě ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy).

„Kvůli tomuto požadavku došlo k definici některých důležitých momentů a nastavení procesů tak, aby prostředky čerpané pro výzkum a vývoj byly efektivně vynaloženy také z hlediska dalšího praktického využití získaných poznatků,“ říká prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek.

Výzkum a vývoj financovaný pro další uplatnění ve výrobě by měl být předmětem diskuze zástupců podnikatelské sféry a podnikatelských reprezentací. To považuje za správné i Evropská komise, která tento závěr České republiky o využití synergických efektů ve jmenovaných dvou programech před několika dny přijala. „Nyní je tedy třeba doufat, že k přijetí těchto operačních programů dojde co nejdříve,“ míní prezident komory.

BRAND24

Zájem českých firem o podporu v této oblasti je naprosto zřejmý, hovoří o něm například výsledky šetření Českého statistického úřadu, podle nichž bylo nejvíce prostředků na vědu a výzkum spotřebováno v podnikatelském sektoru.

V absolutním vyjádření podniky v ČR utratily za vlastní výzkum a vývoj v loňském roce 33 miliard korun. V posledních dvou letech se tento růst výdajů na vědu a výzkum v podnikatelském sektoru pohyboval okolo 20 procent. V roce 2006 tak byla hodnota výdajů spotřebovaných na vlastní podnikový výzkum a vývoj dvakrát větší než v roce 2000. Od roku 2000 utratily české podniky za vědu a výzkum 150 miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).