Menu Zavřít

Hospodářská komora

3. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Podnikatelům chybí spojení s vědou.

Podnikatelům chybí spojení s vědou.

Představenstvo Hospodářské komory ČR vyjadřuje vysoké znepokojení z projednávání programu Věda a výzkum. Průtahy, které zpožďují přípravu programu a jeho zpracování ohrožují potřebné propojení vědy a výzkumu s podnikatelským sektorem.

Stanovisko komory k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění živnostenský zákon, je veskrze pozitivní. Komora se na přípravě projednávané novely živnostenského zákona aktivně podílela, nyní je materiál na pořadu programu probíhajícího jednání Poslanecké sněmovny. Komora podporuje zavedení jediné volné živnosti, vydávání pouze jediného průkazu ve formě výpisu z živnostenského rejstříku, a s tím souvisejícího inkasování jediného poplatku pro všechny obory živnostenského podnikání. Navržený model prokazování odborné způsobilosti lze ale podle komory podpořit pouze za předpokladu zajištění co nejširší aplikace zákona o uznávání výsledků dalšího vzdělávání. Jinak bude komora prosazovat pro prokázání odborné způsobilosti pro řemeslné živnosti podmínku absolvování odborné praxe.

Hospodářská komora vítá kromě jediného poplatku za výpis z živnostenského rejstříku i stejný režim pro ohlášení dalších živností nebo podání dalších žádostí o koncesi, jakož i pro ohlášení změn.

BRAND24

„Dále podporujeme vyloučení změn některých údajů, například pokud navazují na změnu již provedenou v obchodním rejstříku, z poplatkové povinnosti. Novelu jako celek ale považuji i v této podobě za velmi přínosnou. Minimálně napravuje pokřivený stav, v němž dosud živnostníci svoji agendu spravují,“ říká prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek.

Komora navíc požádala jako strana zastupující podnikatelskou veřejnost o začlenění do tripartity. K úspěchu při jednání se stávajícími členy Rady pro hospodářskou a sociální dohodu ale zatím nedošlo.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).