Menu Zavřít

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA

10. 4. 2007
Autor: Euro.cz

CO POTŘEBUJE ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK V NĚMECKU Živnostník musí vystupovat v právním styku pod svým jménem a příjmením. Zápis do obchodního rejstříku je nutný až po překročení stanovené hranice obratu, příjmu, majetku podniku nebo počtu zaměstnanců. V určitých případech může být zápis do obchodního rejstříku povinný.

CO POTŘEBUJE ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK V NĚMECKU Živnostník musí vystupovat v právním styku pod svým jménem a příjmením. Zápis do obchodního rejstříku je nutný až po překročení stanovené hranice obratu, příjmu, majetku podniku nebo počtu zaměstnanců. V určitých případech může být zápis do obchodního rejstříku povinný. Za vedení obchodního rejstříku odpovídá soud prvního stupně (Amtsgericht).

Živnost je třeba nahlásit příslušnému úřadu (oddělení živností místního nebo městského úřadu). Před zahájením podnikání je nutno se informovat, zda pro zvolené podnikání existují zvláštní předpoklady pro přístup k profesi či registraci.

U řady živností (řemeslo, hostinská činnost a ubytovací služby, provozování cestovní kanceláře, doprava a služby v oblasti dohledu) je navíc nutné požádat o povolení k jejímu provozování. Ohlašovací povinnosti nepodléhají svobodná či volná povolání, jako je činnost vědecká, umělecká, léčitelská, vyučovací, právněporadenská a jiné. Tato profesní skupina má ale povinnost sdělit finančnímu úřadu zahájení výkonu samostatné činnosti a přihlásit se u profesní, úrazové a nemocenské pojišťovny.

Pro všechny pobyty delší než tři měsíce potřebují čeští občané povolení k pobytu EG (Europäische Gemainschaften), které je udělováno příslušným cizineckým úřadem podle německého bydliště. O povolení k pobytu je nutno zažádat během tří měsíců. Pokud předpokládaný pobyt překročí jeden měsíc, je nutné ohlásit pobyt okamžitě po příjezdu cizineckému úřadu. Českým státním příslušníkům bude úřady uděleno Potvrzení o právu na pobyt, budou-li mít v Německu bydliště. Českým zaměstnancům může být toto potvrzení vydáno teprve až po předložení Pracovního povolení Evropské unie nebo Pracovního oprávnění EU.

BRAND24

(Podrobnosti v měsíčníku Komora.cz, č. 2) Táňa Švrčková

Tuto část připravuje Hospodářská komora ČR

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).