Menu Zavřít

Hospodaření Monsanta chřadne. A Bayer mlčí

1. 7. 2016
Autor: Flickr.com

Kolem jedné z největších potenciálních fúzí letošního roku vládne podezřelý klid. Ve druhé půli května nabídla německá skupina Bayer 122 dolarů za jednu akcii Monsanta, což americkou společnost oceňuje na 62 miliard dolarů. Akcionáři Monsanta nabídku odmítli jako příliš nízkou. Jedná se dál, oficiálně se ale „nic nestalo“. A kvůli vrtochům americké firmy možná ani nestane.

Jednání o převzetí Monstanta by mohla urychlit včerejší vyjádření jejího výkonného šéfa Hugha Granta. Ten prezentoval výsledky hospodaření výrobce semen a pesticidů za třetí fiskální čtvrtletí, které nevyvolaly příliš optimismu. Pokles tržeb i zisku byl kvůli nízkým cenám zemědělských komodit rychlejší, než se čekalo.

Ekonomice Monsanta nepomáhá ani silný dolar a cenová válka, kterou zahájili konkurenti. Následkem výše zmíněného spadl čtvrtletní zisk firmy o 37 procent na 717 milionů dolarů. Tržby klesly o 9 procent na 4,19 miliardy. „Zemědělství prochází složitým obdobím a nás čeká nebývalé množství obtíží,“ komentoval výsledky Grant.

Výkonný ředitel ale také zmínil, že v uplynulých týdnech vedl jednání s Bayerem „i dalšími při posuzování strategických možností“. Konkrétní jméno jiného případného partnera neuvedl. Navzdory ohlášeným výsledkům, které výrazně nedostály očekáváním Wall Street, stouply akcie společnosti v reakci na vyjádření o pokračujících jednáních o fúzi o 2,4 procenta.

Vývoj akcií Monsanta. První zprávy o zájmu Bayeru se objevily 19. května.

Ve hře je více možností. Do jednání se může zapojit například BASF nebo divize, jichž se dotkly divestice po loňské megafúzi DuPontu a Dow Chemical. Každopádně vylepšené nabídky Bayeru se Monsanto zatím nedočkalo.

A je možné, že ani nedočká. Vypouštění informací o jednání s dalšími zájemci může být taktika Monsanta, jak svou cenu zvýšit. Bayer se ale setkal s kritikou z mnoha stran už kvůli nabídce 122 dolarů za akcii. Další přihazování by se německému podniku nemuselo vyplatit. A to nejen kvůli nedobré image americké firmy, která budí vášně genetickými modifikacemi osiv či využíváním glyfosátu v herbicidu Roundup. Případné navýšení nabídky ani spekulace o rivalovi v námluvách Bayer nekomentuje.

Zámořská média navíc upozorňují, že na potenciální obchod se chce zaměřit Evropská komise, ačkoli k žádné transakci nedošlo. Znepokojení nad omezením konkurence na evropském trhu vyjádřili dva němečtí europoslanci, kteří se obrátili na komisařku pro hospodářskou soutěž Margharete Vestagerovou. Ta již přislíbila zájem komise.

BRAND24


Přečtěte si také:

Nestlé si zvolila šéfa z vnějšku. Po 94 letech

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).