Menu Zavřít

Horův areál jde do dražby

15. 4. 2011
Autor: Euro.cz

Reality

BRAND24

Hotelový areál v Pecínově na Benešovsku, který se proslavil chovem koní i tenisovými turnaji, čeká koncem příštího měsíce dražba. V konkurzu je už od roku 2007. Předmětem dražby bude komplex o rozloze větší než 700 tisíc metrů čtverečních, na kterém se nachází hotel se 120 lůžky, restaurace s terasou, venkovní bazén, krytá jezdecká hala, parkúr, tenisové kurty, výběh a pastviny. Nejnižší podání je stanoveno na 80 milionů korun.
Majitelem hotelu byl do roku 2007 podnikatel Martin Hora, někdejší vlastník Moravské typografie. O tiskárnu jej před několika lety připravil podvodný konkurs. Hotel Pecínov obsadila před čtyřmi lety ochranka a konkursní správce jej zařadil do konkursní podstaty. Hora dnes proto žaluje český stát o náhradu škody.
Podle společnosti Naxos, která dražbu pořádá, jde o unikátní transakci. „Činnosti, jako je chov koní, nejsou zpravidla provozovány jako primárně výdělečný byznys. Investuje do nich většinou někdo, kdo má dostatečný zdroj peněz z jiných činností a koně jsou pro něj spíše emocionální, srdeční záležitostí,“ vysvětluje Libor Nevšímal, obchodní ředitel společnosti Naxos. Objektivní hodnota takových nemovitostí je prý těžko stanovitelná, neboť běžně užívaná ekonomická kritéria v takových případech příliš nefungují.
Pecínovský komplex byl zrekonstruován v roce 1999. Tradice tamního chovu koní sahá až do dob panování císařovny Marie Terezie. Zatímco tehdy byla hlavním cílem dodávka zvířat pro armádu, v poslední době se stal Pecínov známý díky chovu fríských koní vhodných mimo jiné na drezuru.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).