Menu Zavřít

Horší než kampeličky: Exportní banka letos spolkne víc než miliardu

20. 9. 2015
Autor: ČTK

Kolabující úvěry v řádech desítek mi­liard korun na jedné straně, státní dotace v řádech miliard korun pod nálepkou podpory českého exportu na straně druhé. To je současný obraz České exportní banky (ČEB). Za posledních pět let dostala banka státní dotace v celkové výši 4,4 mi­liardy korun. Letos hodlá ministerstvo financí v čele s Andrejem Babišem poslat do ČEB další tučnou sumu.

„Předpokládaná výše dotace na rok 2015 pro Českou exportní banku je necelých 1,3 miliardy korun,“ sdělila na dotaz týdeníku Euro Kateřina Vaidišová z odboru komunikace ministerstva financí.

Dvacet miliard ztrát

Přestože má ministerstvo financí jasno o penězích, které letos pošle do ČEB, zástupci banky týdeníku Euro sdělili, že nároky na příspěvek od státu pro tento rok zatím nesplnili, a tudíž o žádný příspěvek nežádali.

Je ale vyloučené – a stanovisko ministerstva financí to potvrzuje –, že by stát letos do exportní banky žádné peníze neposlal. Výši dotace určuje zákon a vychází z několika parametrů. Mimo jiné i ze salda tvorby opravných položek a rezerv. A vzhledem k množství špatných úvěrů bude muset být opravných položek hodně.

ČEB řeší v současné době obří balík nesplácených úvěrů. Letos v polovině roku špatné půjčky atakovaly hranici sedmatřiceti miliard korun. Jak přiznává samotná banka, z toho je 19,9 miliardy korun ztrátových úvěrů. To je zhruba dvojnásobek oproti situaci před dvěma lety, kdy ke konci roku 2013 banka vykázala ztrátové úvěry – tedy více než rok po splatnosti anebo dlužník je v konkurzu – v hodnotě 10,3 miliardy korun.

Dokončení čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

PSG ruší stavbu elektrárny na Sibiři, tratit může i Česká exportní banka

V kauze České exportní banky padly obžaloby, před soud půjde šest lidí

BRAND24

Do dvou let chce ČEB polovinu ze ztrátových pohledávek

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).