Horoucí potěšení

19. března 2010, 11:36 - Dana Langášková
19. března 2010, 11:36

Indická a bangladéšská restaurace je zázrak vyrostlý na Palmovce

Každý ocení, když mu někde dobře a chutně uvaří, a gastronomický recenzent zvlášť. Ono se to nezdá – podniky, kde jsou základní parametry v pořádku (budiž zahrnuty nejen nejvyšší kategorie), aby člověk hledal s lucernou. Nám naposledy dobře uvařili v Curry House na Palmovce.
Pátrat po styčných bodech mezi Palmovkou a Indií, potažmo Bangladéší, nemá v tomto případě valného smyslu, tady platí jen to, co najdete na talíři. Mýlili by se i ti, kteří by si představovali malebné etno, filtrované západoevropskou optikou. Interiér je zařízen ve stylu jakési naivní elegance, o níž svědčí kupříkladu umělé křišťálové lustry, rozhodně tu je však čisto a především teplo, což vzhledem k závějím za okny nebylo v den naší návštěvy k zahození. Na tom se s indickými majiteli podniku shodneme stoprocentně. Obsluha je výhradně domorodá, a tudíž vrcholně zdvořilá. Lidé si sem podle všeho zvykli chodit na polední menu, ale třeba i jen na kávu – „dvakrát turka do skla“ – jak si ji k našemu obveselení objednal postarší pár u vedlejšího stolu. Navzdory své exotičnosti plní zřejmě Curry House na Palmovce celou řadu společenských funkcí, a to je sympatické. Jako zahřívací (doslova) kolo plánujeme polévku – čočkovou a kuřecí.
Aromatická čočková polévka zlatoskořicové barvy obsahuje kromě hlavní ingredience na dlouhé nudličky pokrájenou cibuli, plátky česneku, pár proužků rajčat a čerstvý koriandr. Chuť je mírně pikantní, jaké koření přesně obsahuje, těžko tipovat – spokojme se s konstatováním, že prohřeje naše útroby a nastartuje je na další, doufejme, lukulské krmě. Jedinou výtkou by pak bylo trochu více soli, než je nám milé.
Kuřecí polévku jsme si bůhvíproč představovaly jako čirý vývar – jaká to pošetilost! V misce objevujeme hustou tekutinu plnou kousků kuřecího masa, mrkve, papriky, chilli papriček a čerstvého koriandru. Lehce pálí a chutná i voní parádně, jistě zásluhou mnoha dalších ingrediencí, které ani nedokážeme identifikovat. Ke zchlazení žáru přiobjednáváme zeleninový salát (kostičky okurky, rajčat, žluté papriky, cibule, pokrájená petrželka) a raitu (římským kmínem ochucený jogurt s epizodickými kousíčky rajčat, cibule a okurky) plus plackovitou parathu aloo, což je typický indický nekynutý chléb z celozrnné pšeničné mouky, v tomto případě plněný koriandrem (brambory, které měla náplň obsahovat, nenacházíme, zřejmě splynuly s moukou). Paratha se nám zavděčila do té míry, že ji vedle rýže s chutí přikusujeme i k hlavním chodům – kuřecí tikka masale a jehněčímu rogon josh. To poslední je věru hodno kategorie specialita šéfkuchaře, v níž jsme je objevily. Křehoučké dušené kostky masa jsou zprvu maskovány fantastickou omáčkou z rajčat, zázvoru a koření s kousky nečekaných brambor. Pokrm je pikantní, což už tak „horkému“ jehněčímu dodává kardinální říz. Zjišťujeme, že porce, třebaže se původně jevila jako přiměřená, vysoce přesahuje naši kapacitu – to se ale v indických podnicích stává. Omáčky vznikají na základě velkého množství koření, jehož aroma je nejprve nutno vyčarovat opražením na přepuštěném másle či oleji. Jednotlivé přísady se pak vkládají podle přesného pořadí a v osvědčeném intervalu. Není divu, že výsledný alchymický výtvor je tak chuťově i kaloricky komplexní, že ho k zasycení není třeba tolik jako v případě jiných národních kuchyní.
Kuřecí tikka masala obsahuje kostky masa marinovaného ve směsi jogurtu a koření a upraveného v tanduru (tradiční hliněné peci). Podávají se v místní – skvostné – variantě proslavené omáčky (jakýsi průzkum variant napočítal téměř 70!), která je jednou z nejlepších, kterou jsme kdy ochutnaly. Kromě směsi mletých koření obsahuje hodně čerstvého zázvoru – samozřejmě v mixované formě – máslo, rajčatový protlak, smetanu, kokos a mandle. Jedním slovem báječné! Zatímco se vám už možná sbíhají sliny, dopustíme se malého exkurzu do historie tohoto pokrmu. Jeho původ není zcela jasný. Údajně vznikl v Británii, ve skotském Glasgow, kdy jistý šéfkuchař pohotově zaimprovizoval a ke kuřeti tikka (pečeném v tanduru) vyrobil hostovi, nespokojenému se „suchostí“ pokrmu, omáčku masala (směs koření). Mnoho indických kuchařů však skotské prvenství neuznává a tvrdí, že chicken tikka masala je jednou z mnoha variací jídla, které si oblíbili už mughalští císaři. Ti vládli říši muslimů, pocházejících z území dnešního Afghánistánu, přičemž ovládali významnou část indického subkontinentu po dobu téměř 300 let. Mimochodem z doby vládnutí Mughalů (1526–1857) se dochovalo mnoho úchvatných staveb – nejznámější z nich je proslulý Tádž Mahál.
Ať už ji vymyslel kdokoli, chicken tikka masala je absolutní jedničkou restaurací ve Spojeném království, a bývalý ministr zahraničí Robin Cook ji dokonce označil za britské národní jídlo! Starosti s výběrem dezertu pro dnešek logicky odpadají. Zdejší personál je však jiného názoru. Vida, že si občas učiníme nějakou tu poznámku, přináší nám alespoň na ochutnání talíř s kostičkami mandlové a mangové zmrzliny kulfi s „trendy“ cákanci malinově červeného sirupu (v tradiční restauraci značně mimo…) a oranžovou bobulkou physalisu uprostřed. Nácvik indických sladkostí už máme dávno za sebou, s výjimkou docela lahodného rýžového pudinku si nás na rozdíl od předkrmů a hlavních chodů nikdy úplně nezískaly, a tak lze jen konstatovat, že zdejší zmrzlina ke své chvále neobsahuje obligátní krystalky ledu, mandlová varianta pak chutná po tvarohu a vzdáleně připomíná starého dobrého Míšu. Za onu úžasnou paletu chutí a vůní platíme 834 Kč, což se v poměru ke kvalitě a množství požitého jídla jeví jako vyloženě znamenitá investice. I cena nápojů je příjemná – jak sympatické v době, kdy se jiné podniky nestydí za láhev vody účtovat nehorázné částky! Těšíme se, jak tam příště ochutnáme další lahůdky – třeba z Bangladéše.

Curry House
Indian & Bangladeshi Restaurant
Adresa: Novákových 7, Praha 8
Tel.: 284 684 417, 775 621 115
www.curryhouse.cz Otevírací doba: po–pá 11–22, so–ne 13–22
Druh kuchyně: indická a bangladéšská
Cena vody: Bonaqua 0,33 l ………………. 20 Kč

Hodnocení restaurace:
jídlo 48 bodů z 50
servis 19 bodů z 20
nápoje 10 bodů z 10
prostředí 7 bodů z 10
Kvalita/cena 10 bodů z 10
Celkem 94 bodů ze 100

VALUE FOR MONEY 10/10

+ Vynikající ukázka indicko-bangladéšské kuchyně za více než dostupnou cenu
- Za kávou a sladkostmi raději jinam

Výběr z jídelního lístku:
Krevetové poori (100 g) 110,-
Středně ostré krevety, servírované na smaženém chlebu.
Míchané předkrmy (pro 2 osoby) 220,-
•Kuřecí tikka
•Masová samosa
•Cibulové bhajee
•Zeleninová samosa
Kuře na másle (150 g) 165,-
Grilované kuře, marinované v jemně pikantní rajčatovo-máslové omáčce lahodné chuti.
Rezela (bengálský pokrm) (150 g)
Středně ostrá zahuštěná omáčka se smaženou cibulí, jogurtem, česneko-zázvorovou pastou a bengálským kořením.
Šiš kebab (150 g) 145,-
Mleté maso s exotickým kořením, připravené v peci Tandoor.
Hovězí kari 150,-
Kuřecí madras 145,-
Krevetové vindaloo 170,-
Královské krevety phall 315,-
Zeleninové bhuna 125,-
Kuřecí korma 155,-
Rýžový pudink 45,-
Tradiční sladký indický desert z rýže, smetany a pistáciových ořišků.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Ceny volání v České republice, Německu, Polsku a u dalších sousedů
Co je dobré vědět o základní daňové slevě?
Co je dobré vědět o exekucích? 2. díl: dědictví, společné jmění manželů a rozvod
Jaké je zadlužení českých domácností?
Nejzadluženější státy světa
Auta
Bentley Continental GT Galene Edition je silniční jachta…
Suzuki Swift Sport nové generace se ukazuje na prvním obrázku. Atmosféra je minulostí
Jaguar XJR575: Nejrychlejší verze modelu XJ v historii zvládne až 300 km/h
BMW slaví 40. let řady 7 výroční edicí. Vznikne pouze 200 exemplářů
Test ojetiny: Ford Mondeo je už v letech a nabídka pěkných aut se zmenšuje
Technologie
Threadrippery budou nakonec bez chladiče. Možná jich nebude dost a další informace
Opera 48 developer přidává snímání webů. Nezvládne ale vyfotit celou stránku
Telegram 4.2 nabízí přepracovaný editor fotografií a samozničení multimédií po zobrazení
Které funkce budou odebrány z Windows 10 Fall Creators Update?
Seagate se vrací na trh běžných SSD, s diskem Nytro 141 pro PC, NAS a levné servery
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít