Menu Zavřít

Honorární konzul musí být bohatý

24. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Jsem asi jediný zástupce Česka bez českých předků, říká floridský advokát

V Praze se počátkem června uskutečnilo unikátní setkání. Vůbec poprvé se mohlo poznat více než 130 honorárních konzulů, kteří zastupují Českou republiku v desítkách zemí. Úkolem těchto mužů a žen je chránit zájmy občanů v cizině a pomáhat jim při nejrůznějších problémech. Současně se ale snaží o budování dobré pověsti Česka v zahraničí podporou obchodních, kulturních a politických vztahů. Mezi honorárními konzuly byl také zástupce České republiky na Floridě, advokát a zakladatel právnické firmy Becker & Poliakoff Alan Becker. „Před dvaceti lety jsem o vaší zemi nevěděl skoro nic,“ říká dnešní konzul.

EURO: Jak dlouho už pracujete pro Českou republiku? BECKER: Do funkce mě jmenoval tehdejší ministr zahraničí Jiří Dienstbier v únoru 1992. Po rozdělení Československa jsem potom okamžitě pokračoval v práci pro Českou republiku.

EURO: Jak jste se dostal do kontaktu s naší zemí? BECKER: Byl jsem na Floridě na jednom večírku, který pořádali kubánští aktivisté bojující za osvobození Kuby od Castrova režimu. Jeden z exilových vůdců mě představil Martinu Paloušovi, který byl tehdy náměstkem ministra zahraničí, a doporučil mě jako dobrého poradce pro navázání vztahů na Floridě. A já najednou dostal pozvánku, abych přijel další týden do Prahy a potkal se s ministrem zahraničí. Kdyby mi někdo o týden dřív řekl, že pojedu do Prahy, myslel bych si, že se zbláznil.

EURO: Co jste tehdy věděl o Československu? BECKER: Nic. Druhý den po tom večírku mě čekalo setkání s Martinem Paloušem, já jsem se vrátil domů o půlnoci a měl jsem čas do rána, abych se o Československu něco naučil. A nezapomínejte, že ještě nebyl internet. Vzal jsem si encyklopedii a celou noc studoval.

EURO: A neměl jste problém začít pracovat pro vládu, o které jste mnoho nevěděl? BECKER: Ne, v Praze jsem se setkal s Jiřím Dienstbierem a řadou dalších, byl jsem dokonce na obědě s Alexandrem Dubčekem, což byla pro mě úžasná zkušenost. Řekl jsem o tom jednomu kamarádovi, který na univerzitě absolvoval prací o pražském jaru. Byl z toho nadšený. Potom jsem také Dubčeka pozval na Floridu, ale zemřel dříve, než se návštěva mohla uskutečnit.

EURO: Máte dobré vztahy s kubánskou komunitou? BECKER: Ano, velmi. Přestože nejsem Kubánec, mám mezi kubánskými vůdci na Floridě mnoho kamarádů, obchodních partnerů a klientů. To je možná jeden z důvodů, proč jsem se stal honorárním konzulem, protože Kuba a lidská práva na ostrově byla v té době pro československou zahraniční politiku důležitou agendou. Pomohlo také to, že mám dobré vztahy s americkou židovskou komunitou a v té době se prezident Václav Havel a jiní politici zajímali o problematiku emigrace ruských Židů do Izraele. Samozřejmě mám také mnoho obchodních aktivit.

EURO: Má Česko své konzuly ve většině amerických států? BECKER: Ne, po dobu dvou let jsem byl jediný. Dnes je nás asi dvanáct nebo třináct.

EURO: Proč tedy vláda chtěla honorární konzulát právě na Floridě a ne v jiném státě? BECKER: Velvyslanectví sídlí ve Washingtonu a oficiální konzulát v New Yorku, takže tyto metropole byly pokryty. Florida má ale významné postavení v tom, že vždy měla blízko k Evropě, jezdí tam mnoho evropských byznysmenů. Žijí zde také příslušníci mnoha etnik a z politického hlediska je to důležité místo.

EURO: Jaké jsou povinnosti honorárního konzula? BECKER: Mám v podstatě všechny povinnosti diplomata zastupujícího jiný stát, takže to zahrnuje vydávání pasů, legalizaci dokumentů a podobně. Často závisí na konkrétním konzulovi. Někdo se věnuje především kulturní činnosti, já se zase zabývám spíše politikou a obchodem. Snažím se zprostředkovávat kontakty a vůbec zajišťovat dobré vztahy mezi Američany a Čechy. Floridu například navštívil každý z českých premiérů a všichni byli výborně přijati médii a místní komunitou. To pomohlo vytvořit na Floridě povědomí o Česku. Organizujeme také výstavy a podobně.

EURO: Už jste se potkal s bývalým premiérem Stanislavem Grossem, který si na Floridě koupil byt? BECKER: O tom jsem slyšel, ale zatím jsem ještě neměl příležitost ho potkat. Myslím, že pan Gross byl také jediný premiér, který na Floridě nebyl na oficiální návštěvě. Mimochodem, udělal skvělý obchod, ceny nemovitostí na Floridě jsou teď nízko a vzhledem k silné koruně a slabému dolaru je to pro Čechy výborná investiční příležitost.

EURO: Honorární konzulové jsou většinou bohatí a důležití lidé. Proč? BECKER: Protože vám to nic nevynese. Ale druhá věc je, že to je samozřejmě čestná funkce. Většina honorárních konzulů má nějaké historické vztahy k zemi, pro kterou pracuje. Mezi třinácti českými honorárními konzuly v USA jsem jediný, který nemá české předky.

EURO: Máte český diplomatický pas? BECKER: Bohužel ne, mám jen kartičku, která prokazuje, že jsem konzul. To je vedle absence platu druhá nevýhoda mé funkce.

EURO: Nedávno jste se zúčastnil velkého setkání českých honorárních konzulů. Jaké bylo? BECKER: Byla to skvělá akce a pro mě výborná zkušenost. Za osmnáct let se totiž žádné takové setkání neuskutečnilo. Je důležité poznat kolegy. Zjistili jsme, že často řešíme podobné problémy. Potkal jsem se také s premiérem Topolánkem, ministry Schwarzenbergem a Vondrou, se senátory a dalšími lidmi, takže jsme mohli probrat řadu věcí.

EURO: Mluvili jste také o americkém radaru? BECKER: Ano, to přišlo na řadu při setkání s americkými diplomaty a panem velvyslancem Graberem. Myslím, že tento projekt může pomoci zabezpečit jak americkou, tak evropskou bezpečnost. Proto jej podporuji.

EURO: V Praze máte také jediné zastoupení své advokátní kanceláře mimo USA… BECKER: Ano, oficiální otevření bylo v roce 1993. Vedoucí pražské kanceláře Martin Klimpl předtím pracoval pro Martina Palouše a Jiřího Dienstbiera na ministerstvu zahraničí, kde jsme se seznámili. Měli jsme v té době sedmnáct partnerů a z nich bylo patnáct proti otevření kanceláře v Praze. Naštěstí ti jediní dva, kteří byli pro, se jmenovali Becker a Poliakoff.

EURO: Vedle advokacie se v Praze věnujete i consultingu. Co si pod tímto názvem představit? BECKER: Věnujeme se především stykové agendě, spolupracujeme například s Pavlem Teličkou. Máme společnou firmu BXL Consulting, která se věnuje hlavně evropské problematice a zastupování klientů u Evropské komise.

BRAND24

EURO: Takže jde v podstatě o lobbing? BECKER: Ano, my sice říkáme spíše strategické poradenství nebo vztahy s vládami, ale je to v podstatě totéž. Jen to slovo lobbing získalo trochu negativní konotace. Lobbing neznamená přijít někam s balíkem peněz. Snažíme se spíše pomoci klientovi navázat vztahy s úřady a zabezpečit, že zákonodárci dostanou všechny podklady, které potřebují, a uvidí také názor druhé strany. Existují samozřejmě dobří a špatní lobbisté.

BOX:
Alan Becker je floridský advokát a honorární konzul České republiky. Začínal v úřadu státního návladního, poté pracoval pro legislativní komisi vlády státu Florida a je spoluautorem několika zákonů. V roce 1973 spoluzakládal advokátní kancelář Becker & Poliakoff, která dnes s patnácti kancelářemi a více než sto dvaceti advokáty patří k největším kancelářím na Floridě. Od roku 1992 působí také v Praze.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).