Menu Zavřít

Honba za masou

29. 12. 2011
Autor: Euro.cz

Tuzemský trh s energetikou čekají v roce 2012 velké změny. Důvod je patrný. V Česku stále působí velké množství menších nezávislých obchodníků s elektřinou a ne všichni letošní rok přežijí. Shodují se na tom odborníci oslovení týdeníkem Euro, kteří spočítali, že aktuálně zde prodávají elektřinu tři nezávislí velcí obchodníci a necelé čtyři desítky menších. „Přednedávnem po nás klient požadoval, abychom se porozhlédli po českém trhu s elektřinou, případně se zemním plynem, a našli nějakého středně velkého obchodníka, který je na prodej. Obdobný požadavek obdrželi i někteří další kolegové z konkurenčních firem,“ konstatoval ředitel poradenské firmy. Jméno si s ohledem na konkurenci nepřál zveřejnit.

BRAND24

Start z E.ON

S postupnou koncentrací doposud notně roztříštěného trhu ale počítají i další oslovení. Tento „proces“ by se měl naplno rozjet právě letos. První náznak, jak se bude situace vyvíjet, se ale objevil už v březnu loňského roku. Tehdy společnost E.ON oznámila koupi čtyřicetiprocentního podílu ve společnosti Lumen Energy, která patří v tuzemsku mezi středně velké obchodníky s elektřinou. E.ON současně koupil podíly v dalších dvou firmách skupiny Lumen, zabývajících se elektromontážemi a provozováním sítí. E.ON tehdy komentoval akvizici s tím, že byl motivován především snahou o rozšíření služeb v oblasti servisních energetických sítí a chce nabízet zákazníkům lepší energetické služby. Dalším důvodem, o kterém se ale již oficiálně příliš nehovoří, je skutečnost, že od společnosti E.ON dlouhodobě odcházejí odběratelé elektřiny. Podobně jsou na tom další velké energetické firmy, kromě jiných ČEZ či Pražská energetika. A jednou z možností, jak se s tímto problémem vypořádat, je majetkově ovládnout úspěšné obchodníky. Tento obchodní model se navíc již osvědčil například v Německu a ve Velké Británii, kde většinu nezávislých obchodníků spolkly velké energetické koncerny. Třeba v Británii ovládá takřka sto procent trhu s elektřinou a se zemním plynem šest velkých energetických skupin. A obdobné by to mělo být v následujících letech i v České republice. I proto, že velký počet tuzemských menších obchodníků s elektřinou se dlouhodobě pohybuje na hranici rentability. Velká konkurence na trhu totiž stlačila marže z prodeje elektřiny ve všech kategoriích odběratelů na minimum a stejné je to i s prodejem zemního plynu.

Čekání na vyšší cenu

Aktuální situace ovšem dalším akvizicím moc nenasvědčuje. „Snažíme se již delší čas o akvizice, na trhu je pár obchodníků, kteří by za to stáli. Zatím jsme ale byli ve všech případech odmítnuti,“ konstatoval jednatel a spolumajitel společnosti Bohemia Energy Jiří Písařík. Firma patří mezi tři největší nezávislé obchodníky s elektřinou a orientuje se především na maloodběratele. Odmítat zájemce však nepůjde do nekonečna. Jak vyplývá z informací týdeníku Euro, majitelé menších obchodníků s elektřinou sázejí na to, že se jim podaří v první polovině letošního roku získat ještě velké množství nových zákazníků a navýšit tím hodnotu své firmy. Pak teprve počítají s prodejem akcií. Potvrzuje to ostatně i Písařík: „Ano, pravděpodobně kalkulují s tím, že hodnota jejich firem ještě vzroste. Za současné situace ale něco takového bude stále obtížnější.“ Mluvčí tuzemské RWE Martin Chalupský sdělil, že jeho společnost situaci na trhu dlouhodobě sleduje. „Pokud budeme s někým jednat o akvizici, rozhodně o tom nebudeme informovat dopředu, jedná se o strategický krok.“ Současně dodal, že počet obchodníků s elektřinou a plynem, kteří na trhu působí, je z dlouhodobého pohledu neudržitelný. Podle odborníků, kteří předpovídají velkou konsolidaci trhu, a to jak s elektřinou, tak i se zemním plynem, by kromě velkých energetických skupin, jako je ČEZ, RWE čí E.ON, měli zůstat tři až čtyři velcí obchodníci. Zbytek firem působících na trhu bude jen paběrkovat a živořit. Jinak řečeno, přežije a prosperovat bude jen ten, kdo získá kritickou masu dodávek přesahující dvě stě tisíc odběrných míst, tedy smluv na dodávky elektřiny. Takovým množstvím aktuálně disponují jen tři nezávislí obchodníci v Česku. „Možná pokud bude někdo další hyperúspěšný, podaří se mu tuto kritickou masu ještě získat. Tomu ale nic nenasvědčuje,“ dodal Písařík.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).