Menu Zavřít

Hon na investora

18. 1. 2010
Autor: profit

Písecká textilka Jitex začala hledat strategického investora. Podnik v konkurzu zatím sice vyrábí, dluží však desítky milionů korun.

Autor: Jakub Hněvkovský

Textilní společnost Jitex z Písku v lednu s vypětím všech sil překonala klinickou smrt. Věřitelé odsouhlasili pokračování ve výrobě, která byla přislíbena pouze do konce loňského roku. Zároveň však firma odstartovala hledání investora, který má přinést peníze do tohoto zadluženého výrobce pletené konfekce.

„Zatím bude dál vyrábět a bude se hledat někdo, kdo by převzal výrobu i zaměstnance,“ říká insolvenční správce Štěpán Bláha. Jitex přitom v loňském roce oslavil 60 let své existence, během které se vypracoval mezi největší producenty pleteného zboží v Česku.

Zájemci se již údajně hlásí

Jitex již údajně zaznamenává zájem ze strany investorů, vyhráno však rozhodně nemá. „Jednání probíhají, výsledek zatím nelze předjímat,“ poznamenává výkonný ředitel podniku Radek Slavíček. Výroba podle něj zatím může běžet minimálně do konce letošního března. „Kapacity na leden máme v této chvíli vytížené, v prvním čtvrtletí nepředpokládáme problémy s jejich naplněním,“ tvrdí. Další vývoj však neleží pouze v rukou podniku, ale je závislý na celkové situaci na trhu. A ta se má podle předpovědí ekonomů zlepšovat jen pozvolna. „Podle mého názoru je výroba udržitelná, bude však záležet i na vnějších podmínkách, zejména na vývoji krize,“ míní Slavíček. Firma, jež nyní dává práci 96 zaměstnancům, si jinak moc vypomoci nemůže, nemá totiž co prodat. „Firma nevlastní kromě strojů žádné nemovitosti,“ připomíná Bláha.

Majetek dluhy neuhradí**

Nad píseckým Jitexem tak stále visí velký otazník. Podle textilních kruhů rozhodně nebude snadné nalézt investora a spíše lze, dříve či později, očekávat ukončení výroby a využití areálu k jinému účelu. „Výroba neustále klesala, takže neočekávám, že by v ní někdo chtěl pokračovat,“ míní osoba dobře obeznámená se situací v textilním průmyslu.

CONTENT24

Závazky Jitexu vůči věřitelům dosahují 47,7 milionu korun. Další pohledávky se mohou ještě přihlásit. A další majetek? „Hodnota majetku moc velká není. Jsou tam sice zásoby za 20 milionů korun, ale prodejnost bude 25 až 30 procent, protože se jedná o staré zásoby,“ nedává moc nadějí Bláha. Akciová společnost Jitex je dceřinou společností Jitex Písek. Tu ovládají prostřednictvím firmy KNIT Jan Prokop, Jan Roušal, Josef Turek a František Laur.

Písecká textilka tak může následovat neslavný osud bývalých kolosů, jako byly Textilana, Tiba či Slezan. Co jim dalo ránu do vazu? Odpověď není jednoznačná, lze však vypozorovat společné rysy. „Jednalo se o podkapitalizaci a vnitřní zadluženost firem na začátku 90. let, často neblahé dopady privatizace, které zadluženost ještě zvýšily a vedly rovněž k rozdělení některých firem na dvě a více částí s velmi problematickou životaschopností,“ vypočítává prezident Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu Josef Novák. Dále šlo podle něj o ztrátu trhů ve východní Evropě, oslabení vývozců dlouhodobě posilující korunou a zostření konkurence. Roli sehrál i růst nákladů na ochranu životního prostředí, energie, deficit výrazných prodejních značek a z toho všeho plynoucí nedůvěra bankovního sektoru a potíže při financování restrukturalizačních procesů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).