Menu Zavřít

Holografický guru z Řeže

5. 2. 2007
Autor: Euro.cz

TOMÁŠ TĚTHAL, JEDNATEL SPOLEČNOSTI OPTAGLIOKdyž Tomáš Těthal začínal, často ani neměl na výplaty zaměstnanců. Dnes jeho firma Optaglio patří mezi světovou špičku v oblasti optických zabezpečovacích systémů a hologramů. V budoucnu chce také hrát hlavní roli v novém byznysu - tištěné elektronice.

TOMÁŠ TĚTHAL, JEDNATEL SPOLEČNOSTI OPTAGLIO Když Tomáš Těthal začínal, často ani neměl na výplaty zaměstnanců. Dnes jeho firma Optaglio patří mezi světovou špičku v oblasti optických zabezpečovacích systémů a hologramů. V budoucnu chce také hrát hlavní roli v novém byznysu - tištěné elektronice.

Vedle Karlova mostu, Járy Cimrmana a Semtexu se loni v anketě ministerstva zahraničí 100 nej České republiky objevila také společnost Optaglio. Tato firma vyrábí v Řeži u Prahy bezpečnostní optické prvky a hologramy. V tomto oboru představuje světovou špičku. Duchovním otcem společnosti je její současný jednatel Tomáš Těthal. Ten v roce 1994 spolu s dalšími čtyřmi kolegy založil firmu Česká holografická. Na jejím základě později Optaglio vzniklo.

BLÝSKAVÝ OBRÁZEK UMÍ I ZAZPÍVAT Holografické prvky si většinou spojujeme s ochranou bankovek, pasů, řidičských průkazů či firemních značek. Firma Optaglio, jejíž obrat se pohybuje ve stamilionech korun, však dokáže grafický efekt spojit i se zvukovou stopou. Prostřednictvím speciální čtečky tak lze z hologramu přehrát krátkou skladbu či text.

Specialitkou je také hologram ve spreji, který by měl v budoucnu výrazně pomoci k omezení krádeží automobilů. „Do takovéhoto hologramu uložíte PIN a tím ho spojíte s konkrétním vozem. Pokud zloděj vymění poznávací značku a přerazí výrobní číslo, pak díky záznamu v hologramu můžete zjistit, komu daný vůz skutečně patří,“ vysvětluje princip Tomáš Těthal.

Podmínkou ovšem je vedení databáze s příslušnými údaji. Aby systém mohl efektivně fungovat, musí se do něho zapojit co nejvíce států. Není to až příliš ambiciózní plán? „Dnes máme 12 evropských států. Je to otázka několika let, než se nám povede tento systém celosvětově rozšířit. Bez ambicí se však nedá žít. Kdo chvíli stál, již stojí opodál, malý je ten, kdo má jen malý cíl,“ cituje pětačtyřicetiletý podnikatel Jana Nerudu.

V BANCE SI ŤUKALI NA ČELO

A jak podnikatelský příběh Tomáše Těthala vůbec začal? Poté, co vystudoval jadernou chemii, pracoval v Československé akademii věd a Spojeném ústavu jaderných výzkumů v Dubně u Moskvy. Do podnikání se vrhl v první polovině devadesátých let. „Zjistil jsem, že se v Akademii neuživím, tak jsem začal přemýšlet, v čem bych mohl začít podnikat. Tehdy jsme se s kolegy rozhodli pro holografii,“ vzpomíná.

Začátky však rozhodně nebyly jednoduché. „Technologii jsme museli vyvinout od nuly. Věděli jsme, že v západní Evropě už podobné firmy jsou a naším cílem bylo takzvaně je dohnat a předehnat,“ popisuje tehdejší strategii. Úvěry od bank však byly pro Českou holografickou nepřístupné, a tak si firma musela projít i obdobím, kdy téměř nebylo na výplaty. „Když jsme šli do banky, tak si klepali na čelo, co to jako ta holografie je. Pak si to nechali ještě dvakrát zopakovat a vyhodili nás,“ vypráví Těthal.

NOVINY NA ELEKTRONICKÉM PAPÍRU

Vynaložené úsilí však přineslo plody a firma se na sklonku minulého tisíciletí zařadila mezi světovou špičku v oboru. Nastala pak další fáze vývoje společnosti, nyní již pod značkou Optaglio. „U jejího zrodu stáli manažeři, kteří odešli z firmy De la Rue, jejíž holografická divize byla největším producentem těchto optických prvků na světě. Ti měli mezinárodní kontakty, ale neměli technologie. My jsme na tom byli obráceně. Působili jsme pouze na lokálním trhu, ale přitom jsme jim mohli nabídnout vyspělou technologii,“ objasňuje počátek mezinárodní expanze Těthal.

V současné době je firma přítomna ve zhruba šedesáti zemích světa a dodává své produkty třiceti vládám. Mezi jejími zákazníky jsou i renomované světové firmy. Jména nejvýznamnějších z nich však podnikatel nechce zveřejnit. I tak však seznam odběratelů budí respekt, počínaje ochranou značek Calvin Klein, Siemens, Nikon, Nokia, Škoda, Warner Bros, přes optické prvky pro řidičské průkazy v Kuvajtu či ve Spojených arabských emirátech až po kolky na bangladéšské cigarety nebo ochranu doutníků na Kubě.

A jaké má Těthal a jeho firma plány v podnikání do budoucna? Obrovskou perspektivu má podle něho takzvaná tištěná elektronika. Optaglio představuje prý kvalitní nápad, který umožní, aby si lidé mohli v blízké budoucnosti přečíst noviny z elektronického papíru, nebo tisk bezkontaktních čipů využitelných v supermarketech budoucnosti.

TETŘEV HLUŠEC A JEŠTĚ DROBÍ

Základ úspěchu Tomáše Těthala lze hledat již v dětství. Od devíti let si totiž přivydělával vyřezáváním předmětů ze dřeva, hraním na varhany a v jedenácti mu vyšel jeho první článek v populárně-vědeckém časopise VTM.

BRAND24

„Týkal se vypalování obrázku do dřeva pomocí lupy. Předmětem článku bylo, jak udělat linku tenčí. Ty čočky jsou totiž nekvalitní a normálně jimi do dřeva tenkou čárku nevypálíte. A víte, jaké je řešení? Vezmete bílé dřevo, nakreslíte tam černé čárečky, a ty absorbují světlo daleko rychleji než jejich okolí. Za to jsem tehdy dostal stokorunu,“ vzpomíná Těthal. Záliba ve vyřezávání ze dřeva mu zůstala dodnes. Rád si také zahraje se svými třemi dětmi v jejich „domácí kapele“. „Jeden syn hraje na bicí, druhý na elektrickou kytaru, dcera pak na příčnou flétnu a já na klávesy či na kytaru,“ vypočítává Těthal. Podnikatel si také oblíbil odpočinek na jachtě.

Jeho manželka, která je v Řeži u Prahy starostkou, na něho prozrazuje další libůstku: „V létě je pro něj největším relaxem, když leží na záhradě u bazénu a popíjí teplý čaj. Má na to takovou teorii, že prý se potom potí a tím se ochlazuje.“ Marie Těthalová oceňuje na svém manželovi jeho poctivost při jednání. Naopak by prý nemusel doma tolik drobit. „Někdy také zaujme pozici tetřev hlušec, když se mu něco nechce moc řešit,“ dodává Těthalová.

KONKURENČNÍ FIRMYSkupina Optaglio zahrnuje kromě českých firem Optaglio a Metallic Security britskou společnost Optaglio Limited. Hlavními konkurenty jsou německá firma Kurz následovaná americkou ABNH, australskou CSIRO, francouzskou Holography International či anglickou De La Rue.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).