Menu Zavřít

Hodil nás přes palubu!

4. 7. 2005
Autor: Euro.cz

ŠKARABELOVI PARTNEŘI: Typický příklad tragického konce podnikání přátel se týká i projektu papírků na použité žvýkačky. Podnikatel Pavel Škarabela, který je vymyslel, spolupracoval se dvěma kamarády. Ti ho podporovali, když neměl peníze. Nakonec se ale rozešli ve zlém.

ŠKARABELOVI PARTNEŘI:

Typický příklad tragického konce podnikání přátel se týká i projektu papírků na použité žvýkačky. Podnikatel Pavel Škarabela, který je vymyslel, spolupracoval se dvěma kamarády. Ti ho podporovali, když neměl peníze. Nakonec se ale rozešli ve zlém. Dva dřívější spolupracovníci kritizují Škarabelu za to, že je prý z projektu odstavil nefér způsobem. Přitom mu údajně na začátku velmi pomohli. Hledali obchodní partnery, přes které by se mohly papírky distribuovat. Tím by se otestoval trh. „Pak nás ale vyšachoval. Po straně se dohodl s generálním sponzorem a nás hodil přes palubu,“ zlobí se jeden z nich, Miroslav Baťkovský. Třetí spolupracovník Richard Reichl přitom prý Škarabelu podporoval, když byl na dně. „Dřív neměl ani korunu a Reichl mu dával peníze. Nechal ho dokonce jezdit svým autem, volat svým telefonem,“ vypravuje Baťkovský. Sám Reichl je dnes znechucen a nechce už o Škarabelovi příliš mluvit. „Skončilo to pro mě ostudou, protože jsme zklamali i obchodní partnery, které jsem přivedl do projektu já. Měli jsme založit společnost s ručením omezeným, ale těsně před tím se Škarabela po straně dohodl s generálním partnerem, firmou Save Max. Nedalo se nic dělat, on byl majitelem patentu. Nebyla v tom žádná osobní roztržka, prostě jen jeho vypočítavost,“ říká Richard Reichl. Baťkovský se zase zlobí, že vložil do rozjezdu projektu peníze, které už zpátky nedostane. „Bylo to asi 80 tisíc korun. Ale jednalo se o náklady, které nemohu prokázat. Například o neustálé dojíždění na severní Moravu,“ tvrdí Baťkovský. MANAŽERSKÉ FUNKCE ODMÍTLI**

Škarabelova verze příběhu je jiná. „Já jsem vložil do projektu svůj patent a know-how, oni měli dodat peníze. Ale za tři měsíce nedokázali sehnat ani 200 tisíc korun na založení společnosti s ručením omezeným. Tak jsem si našel vlastního investora a nabídl jim alespoň manažerské funkce. Oni je odmítli. Ale teď vidí, že je podnik úspěšný, tak se najednou tváří jako moji ublížení společníci,“ tvrdí.

Zatímco Reichl už nechce mít s celou věcí nic společného, Baťkovský chce zkusit původní úsilí zúročit. „Mám nápad jak ten původní projekt oživit. Ale podrobnosti zatím neprozradím.“

BRAND24

Klíčovým problémem mezi trojicí podnikatelů bylo to, že spolupráce fungovala na dobré slovo, bez řádné smlouvy. Dva bývalí Škarabelovi přátelé tedy tahají za kratší konec. S určitým „zadostiučiněním“ ale mohou sledovat, jak se sám Škarabela dostal do dalších problémů. Nahánějí ho totiž věřitelé a jeho nápad okopíroval jiný výrobce.

(více o případu na str. 23)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).