Menu Zavřít

Hlinecká éra ETA je u konce

24. 2. 2012
Autor: profit

ETA, kterou založil podnikatel Jan Prošvic, patří k nejúspěšnějším českým firmám, nicméně její vlastní výroba elektrospotřebičů v Česku definitivně skončila. V továrně v Hlinsku, kde ETA působila 68 let, zůstane jen 25 pracovníků.

Foto: ETA

První výrobek, se kterým ETA v roce 1943 začínala, byly žehličky, jež se v Hlinsku vyráběly tajně vedle vojenské výroby. Tehdy šlo ještě o podnik s názvem Elektrotechnické akciové společnosti ESA. Následovaly elektrické vařiče, kávomlýnky a topná tělesa. Po znárodnění podniku se v roce 1848 ESA stala součástí koncernu Elektro-Praga a výroba se ještě rozšířila. Stěžejním spotřebičem se ale stal vysavač.

I díky přínosu architekta Stanislava Lachmana vznikla v ETA v dalších desetiletích řada výrobků, které snesou srovnání se světovým designem. Šlo například o kosodélníkovou žehličku ETA 211, která měla špičku vpředu i vzadu, nebo vysavač ETA 402 Jupiter, zařazený mezi 100 ikon českého designu.

Za téměř 70 let výroby prodala ETA zhruba 110 milionů výrobků. Před revolucí hlinecký podnik vyvážel i do zahraničí, například Velké Británie, kde je možné spirálové dvouvařiče ETA najít v domácnostech ještě dnes. Ve Finsku podnik uspěl s vysavači, i když se prodávaly pod značkou Tiger. Pod jinými značkami sloužily české spotřebiče i v Německu, Francii, Rakousku nebo Nizozemsku. Vyváželo se i do Sovětského svazu.

BRAND24

Před rokem 1989 patřila ETA ke 30 největším československým zaměstnavatelům, kde se pracovníci počítali na tisíce. Po revoluci ovšem musel podnik čelit zahraniční konkurenci a počet pracovníků od té doby klesal. Po kuponové privatizaci získaly největší podíly privatizační fondy velkých bank. Podnik v dalších letech omezil výrobu a zahájil restrukturalizaci. V roce 2001 se hlavním vlastníkem podniku stal Plastkov a rozšířil výrobu o klimatizace a součástky pro automobilový a elektrotechnický průmysl. ETA část výroby přesunula do Číny, což znamenalo další propouštění. V roce 2008 tvořil podíl české produkce na tržbách ETA zhruba 35 procent. V té době už podnik patřil investiční skupině Benson Oak Capital, která přišla s další restrukturalizací, ale také s impulzem k novým projektům. Rozšířila se síť elektroprodejen, omladilo se logo, začalo se s projekty, ve kterých designéři upravili spotřebiče pro slabozraké a slepé zákazníky. Za tyto úpravy, pod vedením designéra Zdeňka Veverky, byla ETA oceněna doma i v zahraničí.

V roce 2011 výroba v Hlinsku definitivně skončila. Varné konvice, mixéry a žehličky začala v Česku pro ETA vyrábět firma E technik v Miloticích nad Bečvou, která dodává i konkurenčním společnostem Bosch a Siemens. Společnost ETA loni na podzim koupil zlínský HP Tronic, spolumajitel řetězce Euronics, který dál pokračuje v restrukturalizaci. Začátkem roku 2012 přišly o práci v hlineckém závodě další desítky zaměstnanců. V Hlinsku má ETA od března zaměstnávat 25 lidí, kteří budou pracovat v prototypové dílně, zkušebně a projektovém managementu nových výrobků. Hlinecká éra slavné značky se uzavřela letos v lednu přesunem sídla firmy do Prahy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).