Menu Zavřít

Hledám dobrou stavební firmu

24. 7. 2006
Autor: Euro.cz

OLYMPIJSKÝ VÍTĚZ ALEŠ VALENTA: Akrobatický areál Acrobat Park olympijského vítěze Aleše Valenty ve Štítech na Šumpersku se zřejmě rozroste. I když ohledně jeho žádosti o dotaci z Evropské unie ještě není rozhodnuto, Valenta před pár dny vypsal veřejnou soutěž na firmu, která rozšíření areálu uskuteční.

OLYMPIJSKÝ VÍTĚZ ALEŠ VALENTA: | Aleš Valenta otevřel svůj areál pár měsíců po výhře na olympiádě v Salt Lake City.| Akrobatický areál Acrobat Park olympijského vítěze Aleše Valenty ve Štítech na Šumpersku se zřejmě rozroste. I když ohledně jeho žádosti o dotaci z Evropské unie ještě není rozhodnuto, Valenta před pár dny vypsal veřejnou soutěž na firmu, která rozšíření areálu uskuteční.

Už v roce 1999 založil Aleš Valenta společně s městem Štíty na Šumpersku obecně prospěšnou společnost Acrobat Park, která v červnu 2002 zprovoznila stejnojmenné sportovní centrum. O reklamu netradičního sportu bylo tehdy dokonale postaráno - akrobatický lyžař Valenta totiž pár měsíců předtím získal zlatou medaili na zimní olympiádě v Salt Lake City.

Město do společnosti vložilo areál nepoužívaného koupaliště, které akrobatickým lyžařům slouží jako doskočiště. Na stavbu přispěly vedle samotného skokana také Evropská unie, stát a krajská samospráva.

Malé městečko na Šumpersku se tak stalo jedním z mála míst na světě, kde lze trénovat náročnější akrobatické skoky. „Proč jsem se rozhodl zrovna pro Štíty? V podstatě šlo o náhodu. Hledal jsem místo, které by vyhovovalo mému plánu, a právě toto místo mělo vše potřebné. Mimo malebné a jedinečné prostředí rozhodlo o vybudování areálu právě zde hlavně přátelské a vstřícné jednání místních lidí,“ vzpomíná Valenta.

O FIRMU SE STARAJÍ TÁTA S MÁMOU

„Běžné záležitosti spojené s chodem Acrobat Parku má na starosti jeho ředitel - můj otec. Styk s úřady a podobné věci má na starosti předsedkyně správní rady - moje maminka. Já zajišťuji marketingové a reklamní záležitosti,“ upřesňuje Aleš Valenta. Olympijský vítěz má podle zakládací smlouvy právo jmenovat správní i dozorčí radu a schvaluje všechna zásadní rozhodnutí.

Pomáhá mu v podnikání známé jméno? „Záleží na situaci. Nemyslím si, že až tak záleží na tom, kdo jste, ale na ochotě lidí, se kterými jednáte. Já osobně mám velice dobré zkušenosti s jednáním jak na úrovni města, tak kraje,“ říká Valenta.

Známý sportovec si na tuzemské podnikatelské prostředí zatím nestěžuje. „Zatím jsem se ještě nedostal do situace, že by mi něco vadilo natolik, abych o tom chtěl veřejně mluvit,“ odpovídá na přímou otázku Profitu.

AREÁL ZA 19 MILIONŮ

V Acrobat Parku lze nalézt hlavně atrakce spojené s akrobatickým lyžováním a snowboardingem: vodní můstky s dopadem do bazénu, trampolíny, půjčovnu lyží, neoprénů či helem. Vedle toho tu zájemci najdou i půjčovnu horských kol, internetovou kavárnu a samozřejmě občerstvení. Součástí je ubytovací kapacita s šesti čtyřlůžkovými pokoji. „Areál má nyní hodnotu asi 19 milionů korun,“ říká ředitel společnosti a skokanův otec Vojtěch.

Acrobat Park je většinou přístupný široké veřejnosti. Základní cena čtyřlůžkového pokoje za den je v letní sezóně 800 korun, celodenní lístek na hlavní atrakce stojí 200 až 300 korun, půjčení kompletního vybavení přijde na tři stovky.

Valentovi ale vadí nedostatečná kapacita ubytování. „Hlavně v letních měsících se nám nedostává lůžek. Pokoje nevyužívají jen sportovci při trénincích, jezdí k nám i lidé, kteří vyhledávají aktivní dovolenou,“ dodává olympionikův otec.

Vedení akrobatického parku chce rovněž rozšířit nabídku poskytovaných služeb o fitness a rehabilitaci, které by měly být součástí nového objektu. „Zařízení by využívali jak lidé ubytovaní u nás, tak i zájemci z okolí. Ve Štítech zatím nic podobného není,“ doplňuje Vojtěch Valenta.

Mezi některé další plány patří vznik kurtů na plážový volejbal nebo dětské hřiště s řadou atrakcí - chybět pochopitelně nebudou ani skoky do vody.

PENÍZE Z DOTACÍ NA CESTOVNÍ RUCH

Firmu, která akrobatický park rozšíří, chtějí Valentovi najít formou veřejné soutěže. Tu vypsali před pár dny, zájemci se mohou hlásit do konce srpna. „Pokud uspějeme se žádostí o unijní dotaci, budeme po vítězi soutěže chtít, aby začal se stavbou příští rok v červnu a dokončil ji do konce listopadu 2007. Pokud neuspějeme, termín zahájení akce bychom museli posunout,“ upřesňuje skokanův otec.

BRAND24

Zakázka se týká výstavby budovy pro fitness, rehabilitaci a ubytování (pět pokojů s kapacitou deseti míst). Předpokládaná cena je 7,5 milionu korun bez DPH. „Hlavním, ale ne jediným kritériem, bude cena,“ říká Aleš Valenta. „Bude nás zajímat historie uchazeče, reference, s největší pravděpodobností se pojedeme podívat na nějaké již realizované projekty,“ doplňuje.

Zkušenosti s čerpáním dotací už Aleš Valenta má. „Snažíme se vyzkoušet všechny možnosti. V minulosti jsme využívali dotačních programů z ministerstva pro místní rozvoj nebo Olomouckého kraje. Je to věc, o kterou se starám osobně ve spolupráci s poradenskými firmami,“ říká.

 Akrobatický areál vzniknul v místě bývalého koupaliště
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).