Menu Zavřít

Hledají se kupci

12. 2. 2009
Autor: Euro.cz

Vláda prodává reality navzdory finanční krizi

Realitní agenti dnes shodně tvrdí, že na prodej je v Česku prakticky cokoliv. Jen kupci zatím s investicemi váhají. Spekulují na pokles cen. Kdo není tlačen k prodejům, dobrovolně se k tomuto kroku rozhodně nechystá. Překvapivé proto je, že se vláda právě v tuto dobu hodlá zbavit některých objektů, které spadají pod Úřad vlády ČR. Vláda již na únorovém zasedání odsouhlasila prodej dvou objektů v Karlových Varech. Tyto realitní obchody ale nebudou poslední. Domy v Karlových Varech se nacházejí v centru lázeňské zóny v ulici Petra Velikého naproti hotelu Thermal. Sloužily jako reprezentační prostory předsedy vlády. Ten je prý nadále nepotřebuje. Vláda již v loňském roce nabídla objekty ostatním organizačním složkám státu. Nejprve se přihlásili tři zájemci, nakonec si ale své rozhodnutí rozmysleli. Karlovarský magistrát by měl o objekty zájem, mezi těmi, koho oslovil úřad vlády, ale nefiguroval.

BRAND24

Žádné podrobnosti I když již vláda prodej vil v Karlových Varech schválila a uložila vedoucímu úřadu vlády, aby obchod zajistil, doposud není jasné, jakou formou se budou objekty prodávat, zda ve výběrovém řízení, či v dražbě. Rozhodnutí nepadlo ani o tom, zda si úřad vlády najme poradenskou společnost, která bude transakci organizovat. Vláda se rozhodla uzavřít realitní obchody v době, kdy je trh ovlivněn finanční krizí. „Prodej může být zahájen až v okamžiku, kdy budou vyřešeny všechny procesní úkony, zvláště musí být prověřeny takzvané nabývací tituly, aby nevznikly komplikace při udělování schvalovací doložky po prodeji nemovitostí,“ vysvětluje rozhodnutí Jana Bartošová, tisková mluvčí vlády. „Řešení nabývacích titulů bylo značně složité,“ dodává. Prý proces probíhá od srpna loňského roku, a prodej tak nemohl začít dříve.
Domy v Karlových Varech nejsou jedinými objekty, které již úřad vlády nepotřebuje. Tisková mluvčí potvrdila týdeníku EURO, že v plánu je nabídnout investorům ještě školící středisko Slunečná ve Špindlerové Mlýně a ubytovací zařízení Ladronka. „V současné době probíhá řešení nabývacích titulů a dalších procesních záležitostí,“ dodává Bartošová. Z komplexu ve Špindlerově Mlýně zřejmě moc peněz vláda neutrží. Slunečná je horská chata. S výjimkou dvou apartmánů v ní nemá žádný pokoj vlastní WC, ta jsou společná na chodbách, a sprcha na pokoji je rovněž výjimkou. Ubytovna má celkem sedmnáct pokojů a dvě apartmá, určená převážně pro premiéra nebo ministry. Vila Ladronka, která se nachází v Praze 6, byla využívána jako náhradní byt pro ústavní činitele. V objektu bydlel například Miloš Zeman.
Své budovy aktuálně neprodává jen úřad vlády, ale třeba ministerstvo vnitra. To chce z nepotřebných budov získat až 800 milionů korun. Server Aktualne.cz uvedl, že ministerstvo zahraničí zvažuje i prodej zámku Štiřín nedaleko Prahy. Úřad si zatím nechal zpracovat tržní cenu areálu. Areál tvoří barokní zámek s několika rybníky, zámecký park v anglickém stylu a několik kongresových sálů. Komplex, vybudovaný pro náročnou klientelu, slouží také jako hotel, sportoviště a místo pořádání kulturních akcí. Kromě jiných jej občas využívala česká fotbalová reprezentace. Proti prodeji zámku se ale vyslovil ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda, který do něj chce přesunout většinu akcí svého úřadu.

Box:
Jaké budovy už vláda nepotřebuje:
- dvě vily v Karlových Varech
- školící středisko Slunečná ve Špindlerově Mlýně
- ubytovací zařízení Ladronka na Praze 6

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).