Menu Zavřít

Hledají se firmy pro vesmírný program

4. 8. 2008
Autor: Euro.cz

Ministerstvo dopravy hledá české firmy, které by byly schopné zapojit se do kosmických projektů v rámci Evropské vesmírné agentury (ESA).

České technologické firmy by mohly získat z ESA zakázky zhruba za šestmilionů eur (160 milionů korun) ročně.

„U kosmických technologií je největší přidaná hodnota,“ uvádí vládnízmocněnec pro kandidaturu Česka na sídlo navigačního systému GalileoKarel Dobeš. Podle něj by mohl zisk firem z kosmických projektů činitaž deset procent. Další výhodou prý je přístup českých firemk nejmodernějším technologiím, ke kterým se nečlenské země ESA nemohoudostat.

BRAND24

Paralelně s výzkumnými projekty ESA buduje Evropská unie družicovýnavigační systém Galileo. Díky členství v ESA by se na Galileu mohlypodílet i české firmy. Nyní je Galileo v první fázi výběrových řízení,kde se v šesti balících rozdělí 2,3 miliardy eur (54 miliard Kč).„Těchto šest balíků si rozdělí prvotní kontraktoři, jeden maximálně dvabalíky,“ říká Dobeš.

Malé země si vyjednaly, že 40 procent celkové částky dostanou odkontraktorů malé a střední podniky. Proto je podle Dobeše pro česképodniky důležité poznat velké evropské hráče, jako je Astrium neboAlenia. Kromě dodávek dílů pro satelitní navigaci mají české firmyúdajně největší šanci ve vývoji aplikací pro Galileo, například prořízení dopravy nebo sledování životního prostředí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).