Menu Zavřít

Hledá se nástupce Kobylky

7. 5. 2007
Autor: Euro.cz

TVRZ V PODOLÍ U MOHELNICE Za jednu z nejvzácnějších památek Olomouckého kraje historici považují tvrz v Podolí u Mohelnice. Je cennou ukázkou renesanční architektury, poslední dvě desítky let ale chátrá a hrozí její zkáza. Obec Podolí, nyní součást Mohelnice, leží přibližně dva kilometry západně od centra města.

TVRZ V PODOLÍ U MOHELNICE Za jednu z nejvzácnějších památek Olomouckého kraje historici považují tvrz v Podolí u Mohelnice. Je cennou ukázkou renesanční architektury, poslední dvě desítky let ale chátrá a hrozí její zkáza.

Obec Podolí, nyní součást Mohelnice, leží přibližně dva kilometry západně od centra města. Zdejší tvrz stojí v jižní části návsi a na první pohled nijak zvláštně nevypadá. Je to obdélná patrová budova s hladkou fasádou, má však velmi cennou výzdobu. V prvním patře se zachovaly vzácné fresky, za povšimnutí stojí i část psaníčkových sgrafit. Největším skvostem jsou unikátní renesanční omítky, jaké jsou v Česku k vidění už jen na Pražském hradě.

Památka je dnes ve velmi špatném stavu -stropy jsou propadlé, krovy shnilé a dřevěná střecha jen provizorně pokrytá. Současný majitel Pavel David sice měl s objektem další plány, nezískal ale peníze od státu a nyní se snaží zchátralou stavbu prodat. Do nejnutnějších oprav již investoval dva miliony, budovu proto nabízí za 5,6 milionu korun.

První zmínka o vsi Podolí pochází z roku 1381, kdy patřila pánům z Vildenberka. Později připadla olomouckému biskupství, které ji drželo až do roku 1551, kdy se majitelem stal mírovský hejtman Jindřich Kobylka z Kobylího.

Tento rytíř ze starého moravského rodu se v Podolí natrvalo usadil a do roka postavil v obci jednoduchou renesanční tvrz, která byla podle urbáře mírovsko-svitavského panství oceněna na 500 zlatých. K hlavní budově přitom patřil také nevelký dvůr s pivovarem.

Kobylkové drželi panství až do bitvy na Bílé hoře, po které jim byl roku 1622 veškerý majetek zkonfiskován. Novým majitelem Podolí se stal olomoucký biskup František z Dietrichštejna, který ves připojil k mírovskému panství a podolskou tvrz přestal využívat. UNIKÁTNÍ RUINA Původní rytířské sídlo se změnilo v hospodářskou budovu a později v obyčejný obytný dům. Kjeho přestavbě nebo modernizaci však nikdy nedošlo, proto je budova dnes velmi cennou ukázkou architektury poloviny 16. století.

BRAND24

Za socialismu využívali objekt zemědělci a Svazarm, což památce velmi ublížilo. Po revoluci v roce 1989 ji získal mohelnický autoklub již jako ruinu a nad dalším osudem tvrze visel otazník.

Naděje svitla teprve v roce 2003, kdy zdevastovanou stavbu koupil olomoucký nadšenec Pavel David. Chtěl z bývalé tvrze vybudovat kavárnu s galerií, ze smělých plánů ale nakonec sešlo.

POPIS OBJEKTU název Tvrz Kobylků z Kobylího místo Podolí u Mohelnice kraj Olomoucký adresa č. p. 80 typ tvrz stav havarijní využití ne kult. památka od roku 1958 nabízí Reality 21, Dachi cena 5,6 milionu Kč
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).