Menu Zavřít

HK ČR: Růst průmyslu je vzhledem k situaci ve světě dobrý

9. 8. 2011
Autor: profit

Průmyslová produkce v červnu vzrostla o 7,4 %. Hodnota nových zakázek přitom vzrostla o 5 %. Stavební produkce naopak meziročně klesla o 6,3 %. Stavební úřady přitom vydaly meziročně o 7,9 % více stavebních povolení  a jejich orientační hodnota klesla o 8,3 %. Vývoz v červnu meziročně vzrostl o 9,6 % a dovoz o 5,5 % ve srovnání se stejným měsícem loňského roku. Přebytek obchodní bilance tak v červnu dosáhl 17,6 mld. Kč. Tyto předběžné statistiky zveřejnil dnes (8.8.2011) Český…

Foto: Profimedia.cz

Průmysl neroste již tak rychle, jako v předchozích měsících. Já se však domnívám, že růst o více než 7 % je za situace prudkého nárůstu cen energií a komodit na světových trzích a turbulencích na světových finančních a měnových trzích stále velmi slušné. Nárůst zaměstnanosti u průmyslových firem i zvyšující se objem nových zakázek ze zahraničí svědčí o tom, že podstatná část českých průmyslových firem i za velmi složitých podmínek a ostré konkurenci dokáže na trhu uplatnit své produkty a služby, a to i na těch nejnáročnějších světových trzích. K růstu průmyslové produkce jako obvykle nejvíce přispěl automobilový průmysl, kterému se daří nejlépe v historii, a pak také výroba strojů a zařízení a výroba elektrických zařízení, dobře si vede i farmaceutický průmysl, slévárenství a hutnictví. Naopak i nadále klesá potravinářství. Samotný průmysl tažený exportem ale nedokáže zvednout celou ekonomiku. Pro zajištění dlouhodobé prosperity naší země je třeba, aby se k němu přidaly i další odvětví ekonomiky, jako jsou služby nebo stavebnictví,“ říká prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel. Problémem zůstává slabá domácí poptávka a také malá investiční aktivita vlády, což se odráží na poklesu objemu tuzemských zakázek o 5,2 %.

BRAND24

Stavebnictví v červnu pokračovalo v negativním trendu předchozích měsíců a jeho produkce znovu klesla. „Pozemní stavitelství, jako jsou např. byty, se stále ještě relativně drží. Naopak inženýrské stavitelství je vzhledem k výraznému omezení státních investic v hlubokém útlumu. Vzrostl  sice počet vydaných stavebních povolení, ale je otázkou, kolik z nich se v budoucnu zrealizuje. Ve stavebnictví se šetří na všech stranách, klesá hodnota zakázek, snižují se ceny a snižuje se počet zaměstnanců. Hospodářská komora ČR upozorňuje, že stát by měl  zachovat nezbytné investice do oprav stávající dopravní infrastruktury a budování nové. Právě nekvalitní a nedostatečné dopravní napojení jednotlivých regionů na evropské dopravní sítě zůstává jednou z hlavních překážek zvýšení konkurenceschopnosti české ekonomiky. Toto je vždy jedním z prvních problémů, na který narazíme, kdykoliv přijedu do libovolného regionu na jednání s místními podnikateli.  Česká republika by měla využít jedinečné výhody plynoucí z naší zeměpisné polohy a vybudovat z tuzemského hospodářství významné logistické centrum. Zároveň bychom měli maximálně využít dostupné prostředky nabízející se ve strukturálních fondech EU k financování dopravní infrastruktury,“ zdůrazňuje prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel. 

Zahraničnímu obchodu se i v červnu dařilo držet slušnou dynamiku, i když i vzhledem k vysoké srovnávací základně minulého roku zaznamenal  dovoz i vývoz  nejnižší růst v letošním roce. Je ale třeba připomenout, že více než sedmnáctimiliardový přebytek obchodní bilance je třetí nejvyšší v letošním roce, což je velmi dobré, když vezmeme v úvahu např. rostoucí ceny ropy a s tím spojený nárůst dovozu. Ve vývozu dominují stroje a dopravní prostředky. Statistiky ukazují, že české podniky dokážou dobře uplatnit své zboží na vysoce konkurenceschopných trzích zemí EU. Kladná bilance vzrostla např. v obchodě s Německem a Slovenskem. Pozitivní je, že v červnu jsme do USA vyvezli více než jsme dovezli, na rozdíl od předchozího měsíce. Česká ekonomika totiž nezbytně potřebuje diverzifikovat své vývozní trhy a nacházet pro své výrobky a služby uplatnění i na trzích mimo EU. Právě s teritoriální i oborovou diverzifikací českého exportu by měla pomoci série proexportních seminářů, které Hospodářská komora ČR znovu v jednotlivých regionech pořádala v červnu a které připravuje i na září,“ vysvětluje viceprezident Hospodářské komory ČR Josef Cílek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).