Menu Zavřít

HK ČR: Podnikatelům pomůže méně byrokracie a větší vymahatelnost práva

20. 9. 2011
Autor: profit

Co trápí malé a střední podniky, které tvoří podstatnou část výkonu české ekonomiky, co brání v jejich dalším rozvoji a jakými cestami lze usnadnit a podpořit jejich podnikání?

Foto: HK ČR

To byly některé z otázek, o nichž v pondělí 19. září 2011 diskutovali hosté debaty Jak zlepšit pozici malých a středních podniků v ČR a EU?, kterou v Praze ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR uspořádalo Ministerstvo průmyslu a obchodu, CEBRE-Česká podnikatelská reprezentace při EU a Enterprise Europe Network.

Prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel ve svém vystoupení shrnul největší problémy, se kterými se malé a střední podniky potýkají.  „Kromě cen energií a přístupu k financím je to například špatná vymahatelnost práva, kdy soudní spory trvají i více než 10 let a ve stále se měnící legislativě se již těžko orientují i samotní její tvůrci. Administrativní zatížení pro podnikatele se sice zejména díky aktivitě Ministerstva průmyslu a obchodu podařilo o něco snížit, další regulace ale naopak přichází z Bruselu. Evropa je přebyrokratizovaná, v Evropské unii již není volný trh a nikým nevolení úředníci vymýšlejí nové a nové diskriminační regulace,“ shrnul prezident Kužel. Upozornil i na to, že mnohdy chybí větší koordinace mezi ministerstvy a původní myšlenky a plány, jak pomoci firmám, nejsou dotaženy do konečné konkrétní podoby. „Proto navrhuji zřídit státního tajemníka pro podnikání,“ doplnil prezident Kužel. Vyjádřil také podiv, že ČR dosud neimplementovala evropskou směrnici o opožděných platbách, která by měla díky zavedení povinnosti pro veřejné orgány splácet faktury do 30 kalendářních dnů pomoci výrazně omezit palčivý problém se zpožděnými platbami. Dalším krokem, který Hospodářská komora dlouhodobě prosazuje, by mělo být zavedení pravidla odvádění DPH až ze zaplacených faktur.

Jedním z problémů, který trápí firmy v České republice, je korupce, zejm. při zadávání veřejných zakázek. „Hospodářská komora vnímá korupci jako skutečný problém, který se však netýká jen naší země, ale je to problém mezinárodní. Rozdíl proti jiným evropským státům či USA je v tom, že tam se o korupci tolik nemluví, což ale dle mého názoru neznamená, že v těchto státech není,“ sdělil prezident Kužel. Připomněl, že Hospodářská komora se výrazně zapojila do přípravy novely zákona o veřejných zakázkách, vůči jejímu znění ovšem uplatnila více než 50 konkrétních připomínek. „Současná podoba novely zákona dle našeho názoru situaci v oblasti zadávání veřejných zakázek spíše ještě zhorší, než aby přispěla k jejímu zlepšení.“

Stát by měl pokračovat ve snižování administrativní zátěže, využít již existující studie, materiály a zkušenosti a co nejdříve realizovat maximum konkrétních opatření ve prospěch podnikání u nás. Hospodářská komora například navrhuje, aby byla zavedena jednotná data účinnosti pro podnikatelskou legislativu, např. dvakrát ročně, a to jak u české, tak evropské legislativy. Posílilo by to transparentnost a předvídatelnost v ekonomice a podle našich průzkumů by to přivítala naprostá většina firem. Stejně tak se vyplatí propojit již existující informační weby pro podnikatele. Měli bychom něco udělat i se stávajícím systémem podpory vědy a výzkumu, kde jde příliš málo financí do aplikovaného výzkumu a podpory inovací, výsledky mnohdy nejsou hmatatelné. I malé a střední podniky by měly mít co největší přístup k prostředkům v této oblasti,“ shrnul podněty pro pomoc podnikové sféře prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.  

Dalšími hosty aktuální diskuse byli:

-          Ing. Martin Tlapa, MBA, náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR;

-          Ing. Ivan Jukl, MBA, generální ředitel agentury CzechTrade;

-          Ing. Miroslav Křížek, PhD, generální ředitel agentury CzechInvest;

-          Eva Svobodová, MBA, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

-          Ing. Soňa Van Deelenová, generální ředitelka Svazu českých a moravských výrobních družstev/KZPS;

BRAND24

-          PhDr. Marie Pavlů, CSc., Entreprise Europe Network v ČR;

Na akci se podíleli také Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR, Svaz průmyslu a dopravy ČR a agentury CzechTrade a CzechInvest. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).