Menu Zavřít

HARMONIE CHUTÍ

5. 4. 2004
Autor: Euro.cz

Tento předkrm z lososa dnes nechybí na žádném jídelním lístku lepších restaurací. Čerstvého lososa vykuchejte, zbavte ho hlavy,po délce rozpulte a vykostěte. Jednu půlku položte kůží dolů do vhodné podlouhlé nádoby. Do povrchu masa vetřete hrubou sůl, cukr a pepř a pokryjte silnou vrstvou čerstvého kopru.

GRAVLAX

Tento předkrm z lososa dnes nechybí na žádném jídelním lístku lepších restaurací. Čerstvého lososa vykuchejte, zbavte ho hlavy,po délce rozpulte a vykostěte. Jednu půlku položte kůží dolů do vhodné podlouhlé nádoby. Do povrchu masa vetřete hrubou sůl, cukr a pepř a pokryjte silnou vrstvou čerstvého kopru. N a to kůží nahoru položte stejně okořeněnou druhou půlku lososa. N ádobu přikryjte plastikovým filmem a uložte na 2 až 3 dny do chladničky. Marinovaného lososa potom krájejte šikmým řezem ostrým nožem na papírově tenké plátky. Plátky vějířovitě rozložte na studený talíř, posypte několika kapary, přelijte gravlax omáčkou a ozdobte snítkami čerstvého kopru a citronem. Gravlax omáčka: Do hořčice zvolna přilévejte olej jako při přípravě majonézy. Zhoustlou hořčici rozřeďte octem na tekutou omáčku, přidejte cukr, sůl, drcený černý pepř a jemně sekaný kopr.

BRAND24

RUMUNSKÝ KAVIÁR

Říká se mu také kaviár chudých a připravuje se z lilků. Potřebujete: 1 kg očištěných neloupaných lilků, 5 lžic oleje, 3 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř, případně papriku dle chuti, 1 šálek drobně krájené cibule. Troubu předehřejte na zhruba 200 0 C. Lilky pečte asi hodinu, přičemž je občas obraťte. Pečené lilky nechte prochladnout, pak je oloupejte a dužinu usekejte v mixeru spolu s olejem, citronovou šťávou, solí a kořením. Podle libosti můžete přidat i česnek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).