HARMONIE CHUTÍ

06. října 2003, 00:00 - admin
06. října 2003, 00:00

Suroviny:3 šálky olivového oleje2 šálky cukrušťáva z jednoho pomeranče a jednoho citronu1 polévková lžíce mleté skořice...

KOULOURAKIA (ŘECKÉ SUŠENKY)

Suroviny:

3 šálky olivového oleje

2 šálky cukru

šťáva z jednoho pomeranče a jednoho citronu

1 polévková lžíce mleté skořice

5 polévkových lžic brandy

2 kávové lžičky kypřícího prášku

1 kávová lžička jedlé sody 1

šálek pečených sezamových semínek

1200 g hladké mouky

Ve velké nádobě smíchejte (nejlépe rozmixujte) cukr a olivový olej do hladka. Za neustálého míchání přidejte jedlou sodu rozpuštěnou v pomerančovocitronové šťávě, skořici, kypřící prášek rozpuštěný v brandy a sezamové semínka. Pozvolna přidávejte mouku a míchejte, dokud se nevytvoří hladká, souvislá směs. Nádobu pak přikryjte a dejte na půl hodiny do ledničky. Poté vytvarujte těsto do tvaru o velikosti vlašských ořechů. Dejte je na plech (použijte papír na pečení) tak, aby se jejich kraje dotýkaly a aby konečný výsledek utvořil věnec. Pečte na střední teplotu do zlatova.

**ŠPAGETY S NIVOU

Uvařte špagety „al dente“ obvyklým způsobem. Do větší skleněné misky dejte nastrouhanou nivu (pro dva stačí 150 g) a najemno nakrájený česnek (podle chuti). Přidat můžete i nakrájené olivy. Do takto připravené směsi přidejte uvařené špagety a 2-5 lžiček (podle chuti) olivového oleje. Vše důkladně zamíchejte (niva se roztopí) a podávejte.

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče