Menu Zavřít

Handlovat nebudu

30. 8. 2007
Autor: Euro.cz

Kdykoliv Eastern Sugar přijde, budeme s nimi jednat, říká ministr zemědělství

Za pokus zdiskreditovat jej nehorázným způsobem označil ministr zemědělství Petr Gandalovič některá tvrzení v rozhovoru týdeníku EURO s ředitelem Eastern Sugar Štěpánem Hodačem (Ještě jsme spolu neskončili! EURO 35/2007). Dostal proto prostor pro vyjádření.

EURO: Co přesně vás přimělo k reakci na rozhovor s ředitelem Eastern Sugar (ES) Štěpánem Hodačem?
GANDALOVIČ:
Pro začátek je nutné říci, že je třeba od sebe oddělit rozdělování cukerných kvót od průběhu řízení správních orgánů v žádosti o restrukturalizaci, kterou podal ES. To jsou prostě dva rozdílné problémy. Pan Hodač se je snaží spojovat způsobem, který naznačuje až handl. Na tom jednání, o kterém hovoří - a musím podotknout, že na žádném jednání jsem s ním nebyl sám, protože to je velmi citlivá věc -, mi nepokrytě nabízel, že když vyhovíme jeho takzvané změnové žádosti (ES počítal v původním plánu restrukturalizace s demolicí cukrovarů, poté pro ně našel kupce, podal proto žádost o změnu plánu – pozn. redakce), stáhne všechny žaloby. Já jsem se mu snažil vysvětlit, že to jsou dvě rozdílné věci. Řízení o restrukturalizaci se musí odehrávat přísně podle dikce Evropské komise. Není možné říci příslušným expertům, oni nás chtějí žalovat, tak jim nějak vyhovte. Je to, jako kdyby se někdo soudil s obcí ve hmotně právním sporu a současně přišel za starostou a řekl: když dáte stavební povolení, já se s vámi přestanu soudit. Stavební řízení je také správní řízení a do toho já nemohu zasáhnout. Z toho pravděpodobně vyplývá jeho pokus nehorázným způsobem mě zdiskreditovat, když mě zatahuje do podivných souvislostí, ze kterých jsem rozladěn. Od začátku se přitom snažím pomoci. Na setkání v Hrochově Týnci jsem panu Hodačovi nabídl, že budeme obsah změnové žádosti konzultovat, aby byla podána technicky správně a my ji mohli odsouhlasit. Nabízel jsem i společnou konzultaci v Bruselu, protože my máme informace, že Maďarsko, kde Eastern Sugru povolili prodej cukrovaru, je teď předmětem řízení ze strany EK, a my máme obavu, abychom se nedostali do stejné situace. Závěr je takový: kdykoliv Eastern Sugar přijde, budeme s nimi bez jakýchkoliv emocí jednat. Je zbytečné si vyměňovat útoky přes noviny.

EURO: Zástupci ES tvrdí, že o konzultace stáli, na Státním zemědělském intervenčním fondu s nimi ale nikdo nechtěl diskutovat. Navíc je tlačí závazné termíny demontáží a demolic. Když je nesplní, o peníze přijdou. GANDALOVIČ: Podle mých informací nekonzultovali a otočili o 360 stupňů. Na začátku řekli, že všechno zbourají, nyní že nezbourají nic, ani sila, která evidentně s výrobou cukru spojena jsou. Naši úředníci jeli se změnovou žádostí do Bruselu zjistit, zda odpovídá nařízení EK a zda je možné vyplatit celou restrukturalizační podporu. Dozvěděli se, že takto to nejde a ČR by riskovala, že by možná musela peníze vracet, protože jde vlastně o evropské prostředky. Celá věc je jednoduchá, stačilo, aby byl obsah změnové žádosti správný. Zástupci ES však tvrdošíjně trvají na tom, že buď bude po jejich, nebo se budou soudit. My jsme přitom očekávali, že rozumně podají novou žádost způsobilou ke schválení, kterou bychom se zase začali seriózně zabývat.

EURO: Mluvil jste o nehorázných tvrzení v rozhovoru. Která to jsou? GANDALOVIČ: Celá atmosféra rozhovoru vyznívá tak, jako kdyby byl Gandalovič spojen s lidmi, kteří se domáhali snad dokonce úplatků nebo něco podobného… A důrazně se proti tomu ohrazuji.

EURO: Hodač mluví o stále stejných lidech, kteří stáli u rozdělení kvót v roce 2003, jímž přišla firma o třetinu své kvóty, a nyní rozhodují o restrukturalizaci, takže nemohou být objektivní. GANDALOVIČ: To je tvrzení proti tvrzení, a kdybych se svým nástupem vyměnil celé ministerstvo, asi by se o mně psaly nehezké články.

EURO: Když jsme zaplatili za prohru v arbitráži 760 milionů korun, premiér Topolánek prohlásil, že uloží ministrovi zemědělství a financí i policii, aby zjistili, kdo je za to odpovědný. Jak jste pokročil? GANDALOVIČ: U nás byla zvláštní situace v tom, že zahraniční investoři postupně pozavírali cukrovary a fakticky je uvedli do konkurzu, aniž by zlikvidovali výrobní zařízení. Následně se jich ujali noví vlastníci, a ti se začali domáhat kvót. Dosáhli stížností u ústavního soudu, takže kvóta se fakticky přerozdělovala tím způsobem, že se pro vzkříšené cukrovary sebrala těm dosavadním. Politická odpovědnost bývalého vedení MZe je jasná, ale vzhledem k tomu, že rozdělení kvót určovalo nařízení vlády, bylo by velmi obtížné pohnat někoho k trestní odpovědnosti. Já nemohu říci, že jsem našel nějakého pracovníka, který ďábelským způsobem vymyslel a napsal text, jenž prošel všemi připomínkovými řízení a legislativní radou. To, že nařízení kabinetu bylo vůči ES nespravedlivé, určila arbitráž a my jsme ji nezpochybnili.

EURO: Jak ministerstvo zareaguje na výzvu ES o náhradu 991 milionů korun za údajně diskriminační rozdělení rezervy kvóty? GANDALOVIČ: Hodačovi nemůžu bránit, i když rozdělení rezervy bylo napadeno správní soudem z podnětu Moravskoslezských cukrovarů. Ovšem podle našeho právního výkladu rozsudek Nejvyššího správního soudu v podstatě vylučuje každou další žalobu na rozdělení rezervní kvóty.

EURO: Takže podle vás nehrozí, že bychom platili Moravskoslezským cukrovarům a Eastern Sugar, když obě firmy byly při rozdělení rezervy poškozeny stejným způsobem? GANDALOVIČ: Moravskoslezské cukrovary vyčíslují škody a já si myslím, že budeme muset s Agranou (vlastník Moravskoslezských cukrovarů – pozn. redakce) jednat, ta má v ruce rozsudek Nejvyššího správního soudu. Já si o tom mohu myslet, co chci, ale z právních rozborů vyplývá, že rozsudek otevírá možnost nějakého vyrovnání s Moravskoslezskými cukrovary, ale vylučuje žalobu dalších účastníků řízení o rozdělení rezervy kvóty.

EURO: Vy se nyní snažíte v EU vyjednat, aby se nás reforma cukerního pořádku již nedotkla. Zřejmě se vám těžko hledá podpora. GANDALOVIČ: Protože reforma cukerního pořádku nepřináší dostatečné výsledky snížení produkce cukru, Evropská komise navrhuje další etapu reformy. Spočívá ve dvou zásadních změnách. Jednak se ještě mají snižovat národní kvóty, jednak se má vytvořit princip iniciace restrukturalizace ze strany pěstitelů. Oba principy jsou pro nás nepřijatelné. My jsme přišli odchodem ES o 22 procent národní kvóty, takže tím argumentujeme. Vrácení desetiprocentního objemu kvóty by mohli iniciovat sami pěstitelé. Obáváme se, že vzhledem k našim specifikům, kdy pěstitelé a cukrovarníci nejsou v žádném případě majetkově provázáni, mohou být zemědělci motivováni, aby raději přijali kompenzační platbu, kterou by pobírali po deset let, čímž by ovšem cukrovarům fakticky sebrali deset procent cukru. Potom by cukrovary jely na ještě na menší využití a staly se ekonomicky méně efektivními, což by opět poškodilo naše cukrovarnictví.

BRAND24

EURO: Máte signály, že by uvažovali o prodeji kvóty a využití restrukturalizačního plánu další cukrovarníci? GANDALOVIČ: Zatím ne, ale reforma by mohla takové podmínky připravit. My ji odmítáme a snažíme se spolupracovat se zeměmi, které jsou na tom podobně, ale bohužel velké evropské státy tento proces podporují, protože se jich dotkne relativně méně než nás a zároveň se zlikviduje konkurence z naší strany.

EURO: Máte vůbec šanci uspět? GANDALOVIČ: Budeme bojovat, ale představa, že zablokujeme celé nařízení, je nereálná. Nenajdeme dostatek zemí pro blokační minoritu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).