Menu Zavřít

Haló, tady kontrola

28. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Právníci najatí věřiteli Bestsportu a vedením firmy prověřují výstavbu O2 Arény. Zjišťují, zda se při jejím budování kradlo či nikoli

Předražená nepředražená, rozkradená nerozkradená? Přesně touhle záhadou se nyní zabývají čtyři advokátní kanceláře, které zkoumají, zda při výstavbě O2 areny probíhalo vše tak, jak mělo. Jinak řečeno, zda zhruba deset miliard korun, na které hala vyšla, odpovídá realitě, nebo se naopak při jejím budování kradlo. „Zkoumají se stovky až tisíce dodavatelských, subdodavatelských a dalších smluv. Audit si objednal věřitelský výbor společnosti Bestsport i jeho představenstvo,“ sdělil zdroj z firmy Bestsport, provozovatele O2 areny. O které advokátní společnosti se jedná, neuvedl, pouze zdůraznil, že prověřování smluv potrvá měsíce.
Bestsport, sesterská společnost Sazky, informaci nekomentoval. Firmu vlastní Občanské sdružení Zelený ostrov, jež má stejné majitele jako Sazka, tedy sportovní svazy. Bestsport prochází rovněž insolvenčním řízením. Pražský městský soud nedávno povolil firmě reorganizaci, provoz O2 areny běží bez problémů dál.

Podobné, ale levnější
Kolem výstavby O2 areny, respektive peněz, na které její budování vyšlo, se od samého počátku vedou velké spory. Zatímco Aleš Hušák a spol. tvrdí, že vše bylo v pořádku, jeho oponenti jsou naopak přesvědčeni, že „velkokapacitní tělocvična“ byla i na své poměry předražená.
Jisté je ale jedno. Dle informací týdeníku Euro byly investiční náklady na výstavbu O2 areny zhruba deset miliard korun, kapacita haly při koncertech je 18 tisíc diváků, při hokejových zápasech ještě méně, 17 tisíc. V porovnání s obdobnými evropskými halami je to poněkud nepoměr. Třeba víceúčelová M.EN arena v anglickém Manchesteru, kam se vejde při koncertech 23 tisíc a při hokeji 17,5 tisíce lidí stála 1,46 miliardy korun, investice do budování berlínské arény O2 World, která je o něco menší než její pražská „O2 sestra“, vyšly na 4,21 miliardy korun. A tak by se dalo pokračovat.

BRAND24

Hušák obrátil
Velmi živo bylo minulý týden i kolem Sazky, která výstavbu O2 areny financovala prostřednictvím dluhopisů. Právě i kvůli neschopnosti je splácet skončila česká loterijní jednička v konkurzu. Jeho platnost minulý týden potvrdil Vrchní soud v Praze, když odmítl odvolání společnosti Gladiolus. Stojí za ní dřívější spojenci exšéfa Sazky Aleše Hušáka, firmy E-Invest a Penta, které mají o Sazku stále zájem. Penta navíc zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu.
Naopak největší věřitelé loterijní firmy, společnosti PPF a KKCG, mohou začít slavit, otevřel se jim prostor k ovládnutí Sazky, o které usilují již několik měsíců. „Mohou být dokončeny kroky, které povedou k záchraně Sazky a dalšímu rozvoji firmy do budoucna,“ konstatoval mluvčí KKCG Dan Plovajko.
Věřitelům pomohl k vítězství předseda představenstva Sazky Aleš Hušák, který minulé pondělí stáhl své odvolání proti konkurzu. Rozhodnutí zdůvodnil tím, že chtěl ukončit agonii loterijní firmy, aby Sazka mohla normálně pracovat. S největší pravděpodobností to však nebude hlavním důvodem. Těch ostatně může být několik. Mimo jiné to, že Pavel Kořan, šéf největšího akcionáře Sazky ČSTV, tlačil na Hušákovo odvolání i z postu jejího představenstva. Hušák se mu za to měl „pomstít“ stažením odvolání. Potvrzení konkurzu totiž de facto vyloučilo současné akcionáře Sazky, tedy sportovce v čele ČSTV, ze hry o další osud loterijní firmy. Současně s tím přicházejí o šanci podílet se v budoucnu na výdělcích Sazky.
Šéf ČSTV Kořan se ale ještě nevzdává, hodlá nechat prověřit, zda Hušák coby předseda představenstva Sazky neporušil stažením odvolání proti konkurzu své povinnosti vykonávat funkci s péčí zdárného hospodáře. Hušákovo tvrzení, že věřitelé trvali na konkurzu, a proto odvolání stáhnul, označil za směšná. Šance na to, aby zvrátil současný vývoj je ale minimální.
Boj o Sazku se uzavírá. Konkurzní správce loterijní firmy Josef Cupka teď může začít pomalu chystat rozprodej jejího majetku. To vše pod dozorem největších věřitelů, firem KKCG a PPF.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).