Menu Zavřít

Granáty, cisterny a radary

7. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Řadu novinek ze světa zbraní přinesl právě skončený brněnský veletrh IDET. Česká armáda se pochlubila novým obrněným transportérem či přenosnou polní laboratoří, novotou voněla i výstroj vojáka třetího tisíciletí.

VELETRH IDET

**Řadu novinek ze světa zbraní přinesl právě skončený brněnský veletrh IDET. Česká armáda se pochlubila novým obrněným transportérem či přenosnou polní laboratoří, novotou voněla i výstroj vojáka třetího tisíciletí.

Přes 300 firem z 26 zemí představilo svůj vojenský arzenál na mezinárodním veletrhu obranné a zbrojní techniky IDET, který se minulý týden konal na brněnském výstavišti.

Na veletrhu se představila i řada tuzemských firem. Bojkovická Zeveta navrhla, spolu s opravnami ve Šternberku, ochranný dýmový granát pro nové armádní transportéry. Firma připravuje celou řadu pyrotechnických a muničních projektů, které jsou žádány na světových trzích. Vyrábí již kouřové klamné cíle k ochraně letecké techniky. Podílí se též na likvidaci přebytečné armádní munice, neboť ve výbuchové komoře ekologicky ničí výbušniny o ekvivalentu až 16 kilogramů TNT.

Vojenské opravny z Nového Jičína vystavovaly logistiku k modernizovanému tanku T72M4-CZ nebo cisternový automobil, který byl na zkouškách v alžírské armádě. Úplnou novinkou byl směšovač pro dekontaminační automobil. „Doufáme, že alespoň některé z těchto výrobků budou zavedeny v Armádě České republiky,“ přeje si Aleš Truxa z VOP 025 Nový Jičín.

Mladá společnost S. P. M. Liberec přišla na IDET s novou generací vojenské výstroje, do níž se v případě potřeby mohou vložit pancéřové pláty. Speciální vesty již testovali vojáci v extrémních podmínkách afghánské mise. Firma S. P. M. dodává své výrobky především české armádě, ale expanduje do rakouských a maďarských ozbrojených složek a pokouší se proniknout i na arabské trhy. „O výstroj byl na veletrhu IDEX ve Spojených arabských emirátech neobyčejný zájem,“ sdělil prokurista firmy Štefan Novota.

Teroristům se rozhodla dělat potíže česko-francouzská firma Dirickx Bohemia, která vyvinula novou mobilní bariéru k zabezpečení hlavních bran a vstupů do objektů při nenadálém teroristickém útoku kolovou technikou. Dalším doplněním výrobní strategie je rozvoj elektroniky a její umístění ve střeženém objektu, který slouží k označení a lokalizaci místa napadení.

Téměř polovinu výstavní plochy však „okupovala“ česká armáda. Zájemcům představila nový obrněný transportér Pandur II, nadzvukové stíhačky Gripen, polní přenosné laboratoře a dělostřelecký lokátor.

BRAND24

První rakouské Pandury z celkových 199 transportérů dostanou vojáci sice až na podzim, už nyní však osmikolový „obojživelník“ upoutal pozornost odborníků i laiků. Armádní představitelé též využili veletrhu k porovnání stávající výzbroje a výstroje s novinkami vystavovatelů.

„IDET je unikátní příležitostí k tomu, aby se funkcionáři rezortu armády seznámili se zajímavostmi vystavovanými na veletrhu,“ říká náměstek ministryně obrany Jaroslav Kopřiva. Ozbrojené složky budou modernizovat například vrtulníky, získané od Ruska jako splátku dluhu vůči České republice. Tuzemské zbrojovky jsou však podle prezidenta Asociace obranného průmyslu ČR Jiřího Hynka stále více závislé na exportu, protože armáda je relativně malá a její rozpočet se navíc neustále krátí. Například letos podle něj vojsko dostane 53 miliard korun, což je proti slibům vlády z roku 2003 zhruba o deset miliard korun méně. „Význam české armády jako odběratele je přitom důležitý jako referenční místo. Abychom mohli exportovat, musíme dodávat české armádě,“ upozorňuje Hynek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).