Menu Zavřít

Google vyrazí do souboje s Windows

24. 7. 2009
Autor: Euro.cz

­Provozovatel webového vyhledavače Google hodlá vstoupit na pole operačních systémů. Se svým systémem Chrome by rád přetáhl část uživatelů dominantních Windows. Jednou z cest má být cena: Google Chrome bude zadarmo.

Autor: Artklee

V oblasti operačních systémů se schyluje k zajímavé konfrontaci. Společnost Google, která se proslavila především díky nejpoužívanějšímu světovému webovému vyhledavači, totiž hodlá rozvířit kalné vody a nasadit na trh konkurenci pro dosud jasně kralující Windows od Microsoftu. Operační systém Google Chrome OS má být zadarmo a zástupci Googlu netají velké ambice. Podle šéfa firmy Erica Schmidta by se Chrome OS měl usadit na milionech počítačů po celém světě. Na trh by podle něj nový operační systém měl přijít ve druhé polovině příštího roku.

Podle Schmidta chce Google uvedením vlastního operačního systému především vytvořit tlak na dominantní Microsoft. Jeho Windows má na počítačích nainstalováno téměř 90 procent uživatelů na světě. Schmidt zároveň v rozhovoru pro list Financial Times připustil, že Google Chrome nezůstane na straně Microsoftu bez odezvy. „V reakci na Chrome očekáváme změnu dosavadní strategie Microsoftu,“ tvrdí Schmidt.

Že Microsoft nebere aktivity Googlu na lehkou váhu, potvrzuje i prohlášení firmy z minulého týdne. Softwarový gigant v něm oznamuje, že v reakci na on-line kancelářský balík Google Docs začne během příštího roku nabízet podobným způsobem zdarma přes internet i svůj balík Office. Pro uživatele bude mít tento „souboj titánů“ podle analytiků především jeden pozitivní efekt: snížení cen softwaru.

Chrome: jiný operační systém

Operační systém Google Chrome OS je postaven na úplně jiné filozofii než dominantní Windows. Vychází z úspěšného internetového prohlížeče Chrome, který si už po celém světě nainstalovalo přes 30 milionů lidí. Operační systém pak bude, zjednodušeně řečeno, složen z linuxového jádra a nad ním běžícího prohlížeče jako vstupní brány k webovým aplikacím. Uživatelé tedy nebudou software instalovat na harddisk, ale budou používat programy přímo na webu. Typickým příkladem může být třeba právě aplikace Google Doc, schopná v mnoha případech nahradit populární Microsoft Office. Larry Page, jeden ze zakladatelů Googlu, dokonce tvrdí, že by se v souvislosti s Chrome OS nemělo mluvit o operačním systému. „Chrome OS není operační systém v pravém slova smyslu. Fungovat má na bázi prohlížeče Chrome a bude podporovat webové aplikace spíše než software instalovaný v počítači,“ vysvětluje Larry Page.

Hlavní důraz klade Google při vývoji na jednoduchost, rychlost a bezpečnost systému. Tedy přesně na ty vlastnosti, které Windows podle kritiků chybějí. Velkou zbraní při zavádění Chrome OS bude i fakt, že ke stažení bude zdarma. Podle Erica Schmidta nechce Google vydělávat přímo na operačním systému. Ten má pouze přitáhnout uživatele k internetovým aplikacím, které jsou hlavním zdrojem příjmů firmy. „Těžíme z toho, když se uživatelé více soustředí na internet. Věnují se vyhledávání, klikají na reklamy. Je to jasná strategie,“ tvrdí Schmidt. Proto Google plánuje propojení Chrome OS s úspěšnými službami, jako jsou Google Maps, Google Calendar nebo Gmail.

V první fázi počítá Google s nasazením systému Chrome do takzvaných netbooků, tedy levných přenosných počítačů určených především pro práci na internetu. Podle analytiků je strategie Google spustit Chrome nejdříve v netboocích logická. Představují totiž jeden z mála segmentů trhu s počítači, které vykazují růst, neboť celkový trh s PC klesá. Postupně by se však firma chtěla zaměřit na všechny osobní počítače.

Windows se jen tak ohrozit nepodaří

Nový operační systém Googlu nebude mít na trhu jednoduchou pozici. Podle odborníků se nedá očekávat, že by se masivně rozšířil hned po uvedení na trh. Hlavním důvodem jsou zvyklosti uživatelů, kteří těžko budou měnit „zaběhlý“ operační systém. Vedle toho třeba pro firmy není nejvhodnější používání webových aplikací. Důležité dokumenty si podniky budou kvůli bezpečnosti raději uchovávat na vlastních počítačích než na serverech Googlu. Třetí důvod je neméně důležitý: nejistota uživatelů, zda na novém operačním systému „poběží“ i dosud používané aplikace. Podle marketingového manažera počítačové divize Hewlett-Packard v Česku Petra Trešla proto budou pro případné úspěšné rozšíření Chrome OS hrát klíčovou roli aplikace pro podporu multimédií a počítačové hry.

Důležitým faktorem pro úspěšné uvedení nového operačního systému Googlu bude i jeho prosazení mezi výrobci počítačů. I zde má Google podle všeho úspěch. Firma na svém firemním blogu tvrdí, že se předběžně dohodla na spolupráci se čtyřmi z pěti největších výrobců: firmami Hewlett-Packard, Acer, Lenovo a Toshiba. Vedle předních výrobců počítačů se na spolupráci s Googlem kolem nového operačního systému podílejí také producenti počítačových čipů Freescale a Qualcomm.

Microsoft bere Google vážně

Hrozbu nové konkurence berevážně i společnost Microsoft. Ta má v současnosti na trhu operačních systémů celosvětově podíl téměř 90 procent. Ten se ale pomalu snižuje. Jednou z příčin je nepříliš úspěšná poslední verze Windows Vista, která zůstala v prodejích daleko za očekáváním. Microsoft proto sází všechno na novou verzi Windows 7, která se má na trhu v ostré verzi objevit letos na podzim.

BRAND24

První reakce firem nicméně nejsou zrovna povzbuzující. Podle průzkumu americké firmy Script Logic mezi zhruba tisícovkou společností totiž zhruba 60 procent firem přechod na nová Windows zatím vůbec neplánuje. Některé podniky tak chtějí ušetřit peníze v době krize, jiné mají obavy ohledně kompatibility systému s jejich nynějšími aplikacemi. Pokud tedy Google chce zaútočit na dosud neotřesitelnou pozici Microsoftu, vybral si zřejmě tu nejvhodnější dobu.

Jaký vliv na prodejní strategii Windows 7 by mohla mít konkurence Chrome OS, ukazuje případ kancelářského balíku Office. Tomu Google konkuruje webovými aplikace Google Docs. Přestože se „office on-line“ zatím příliš neuchytil, a i mezi bezplatným softwarem jej pohodlně poráží OpenOffice, Microsoft se rozhodl reagovat. Pro další verzi kancelářského balíku – Office 2010 – připravil úplně novou službu. Na webu bude zadarmo přístupná částečně zjednodušená verze balíku, kde bude možné přes prohlížeč pracovat s dokumenty ve Wordu, PowerPointu, Excelu a OneNote. Bude fungovat podobně jako s Google Docs. Aplikace budou bezplatně dostupné pro 400 milionů registrovaných uživatelů webové služby Microsoft Live.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).