Menu Zavřít

Golfové kluby uvízly v potížích

3. 11. 2009
Autor: Euro.cz

V souvislosti s úbytkem členů i financí procházejí golfové resorty v USA krizí

Superstition Mountain Golf and Country Club byl od roku 1998, kdy poprvé otevřel své brány hráčům, jedním z nejpopulárnějších klubů v oblasti Phoenixu. Mohl se pochlubit klubovnou ve španělském koloniálním stylu a dvojicí golfových hřišť navržených Jackem Nicklausem, z nichž se nabízel dech beroucí výhled na okolní horské masivy. Byl opředen aureolou bohatství a úspěchu. Jelikož se na hřišti Superstition Mountain konaly turnaje Asociace profesionálních golfových hráček (LPGA), mohli se jeho členové důvěrně stýkat s hvězdami, jako je například Annika Sorenstamová. Díky tomu bylo poněkud snazší požadovat více než stotisícový vstupní členský poplatek.
Členství v klubu se však vlivem hospodářského zpomalení začalo jevit spíše jako nepředložená marnotratnost než nezbytnost, a štěstěna se od klubu Superstition Mountain začala odvracet. Jelikož řady členů postupně prořídly a s finančními problémy bojují jak developer, jenž je majitelem hřiště, tak jeho rezidenční projekt v těsném sousedství hřiště, rozhodli věřitelé o nuceném prodeji golfového klubu Superstition Mountain v dražbě letos v prosinci. Nikdo se neodvažuje odhadovat, co se stane potom, jelikož klub má v současné době jen asi polovinu ze 780 členů, s nimiž počítal původní záměr. „Je nepravděpodobné, že by členové v tuto chvíli hřiště převzali,“ říká Keith Bierman, soudem určený prozatímní správce golfového resortu.
Vysocí manažeři hrající golf vstupovali dlouhá desetiletí do soukromých klubů nejen proto, aby zde mohli pořádat akce pro své klienty, ale také proto, aby sami sebe přesvědčili o své úspěšnosti. Současné hospodářské zpomalení znamená pro mnohé z 4400 golfových klubů v zemi existenciální potíže. Zároveň je však nutné zmínit, že elitní kluby, jako jsou Augusta National, Shinnecock Hills Golf Club u New Yorku či Riviera Country Club v Los Angeles, zůstávají současnými ekonomickými problémy nezasaženy stejně jako další tradiční kluby v USA, jejichž finance jsou založeny na ekonomické prosperitě mnoha generací hráčů. Nejvíce jsou ohroženy tisícovky klubů střední a nižší kategorie a mnohé takové jako Superstition, jež vyrašily v jižních státech USA během poslední dekády. A desítky z nich jsou již vyvlastněny. Podle údajů agentury National Golf Foundation (NGF) až patnáct procent dosud fungujících klubů uvádí, že má vážné finanční problémy. O přežití bojují i takové ctihodné kluby jako Country Club v Lansingu ve státě Michigan či bývalý IBM Heritage Country Club u Binghamtonu ve státě New York, jejichž majetek propadl věřitelům.
Nezdá se, že by se situace měla v nejbližší době zlepšit. Počet golfových hráčů, již jsou členy některého z klubů, klesl na 2,1 milionu, což je o 900 tisíc méně než ve vrcholném období na počátku devadesátých let. Jim Koppenhaver, majitel firmy Pellucid v Buffalu Grove ve státě Illinois, jenž patří mezi odborníky monitorující golfové odvětví, předpokládá, že než se vývoj obrátí, bude muset nejméně 400 soukromých golfových klubů a v nejhorším případě celá tisícovka ukončit svoji činnost, transformovat se na hřiště přístupná pro veřejnost nebo se sloučit s těmi zdravějšími. „Celý model exkluzivních golfových klubů je v ohrožení,“ říká Koppenhaver, „ačkoli se mnozí hráči golfu výhod plynoucích z členství v klubu pro uzavřenou společnost jen tak nevzdají.“
Bylo by příliš jednoduché připsat potíže, jimiž kluby procházejí, na vrub ekonomické krizi. Informované zdroje tvrdí, že semínka současných problémů byla zaseta již na samém počátku devadesátých let, kdy americký Kongres schválil daňové reformy, jež rušily či omezovaly možnost odepisovat příspěvky pro golfové kluby z daní – to se týkalo nejen členů golfových klubů, ale především jejich zaměstnavatelů. Díky tomu stoupla reálná cena členství v privátních klubech a jako houby po dešti se začala množit vyšňořená veřejně přístupná hřiště, jež někteří vysocí manažeři shledávají zcela obstojnými – a zároveň levnějšími – místy pro pořádání akcí pro klienty. Svoji roli jistě sehrály i změny ve společnosti. Zatímco dřívější generace mužů chápaly kluby jako víkendový únik od práce a často i od manželky a dětí, tak dnešní čtyřicátníci a padesátníci raději tráví víkendy na sportovištích, kde trénují družstva svých potomků.

NENADÁLÝ PROPAD
Golfové kluby se v prekérní situaci ocitly vlastní vinou. Některé si vzaly obří úvěry na financování rozsáhlých renovací hřišť a kluboven, čímž jim narostl objem dluhů, které nyní s obtížemi splácejí. Jestliže ze všech klubů zahrnutých do analýzy NGF 500 subjektů uvádí, že hospodaří se ztrátou, odborníci mají za to, že rok 2010 může ukázat, že obětí bude mnohem více. Většina klubů dává svým členům vždy na podzim možnost ukončit členství nebo si zvolit pro následující rok levnější variantu. Experti tvrdí, že přesně to teď mnozí členové dělají. „Jsou zde kluby, jež právě nyní zjišťují, že příští rok neustojí,“ říká David Shaw, poradce z Greenvale ve státě New York, jenž se specializuje na golfovou problematiku.
Kluby, jež řeší problémy s nízkými příjmy, přistupují k nejrůznějším opatřením. V asi 500 klubech, které se NGF svěřily se závažnými finančními problémy, sehrál zásadní roli prudký úbytek členů. Devadesát procent z uvedených živořících klubů uvedlo, že se snaží přilákat nové členy zlevněnými vstupními poplatky. Přičemž některé, jako například golfový klub Inwood Country Club na newyorském Long Islandu, jenž byl založen před 108 lety, se vstupního poplatku zcela zřekly. Jiné fúzují se sousedícími kluby ve snaze snížit mzdové náklady. Ty představují přibližně polovinu všech nákladů průměrného klubu. Díky tomu se mohou kluby dělit o náklady na účetního, vedoucího zásobování a další zaměstnance. Dva kluby v Clevelandu, jež sužoval klesající počet členů – Sand Ridge a Mayfield – se před třemi lety spojily. Díky tomuto kroku dokázaly snížit režii natolik, aby si udržely obě hřiště. Celkový počet členů sjednoceného klubu, jenž se nyní jmenuje Mayfield Sand Ridge Club, klesl v letošním roce z více než 700 na 550 a klub se i nadále zajímá o to, jakým způsobem řeší obtížnou situaci ti ostatní. „Vedeme si dobře, ale stále sledujeme vše, co by našemu klubu mohlo pomoci,“ uvedl prezident Mayfieldu Jon Outcalt.

ROZHOŘČENÍ
Nehledě na to, že úsilí klubů udržet se nad hladinou je motivováno těmi nejlepšími úmysly, některými kroky dokázaly své členy rozlítit. Mezi takové přečiny patří třeba zpřístupnění klubových slavnostních jídelen nečlenům či pronajímání hřišť pro firemní turnaje a charitativní akce. Není překvapením, že v řadě sporů hrají roli peníze – a právníci. V případě některých klubů podali členové soudní žaloby, když kluby odmítaly vrátit exčlenům po ukončení členství vstupní poplatek s tím, že tak učiní až ve chvíli, kdy získají nové členy, což může v živořících klubech trvat celé roky. V roce 2003 podalo v Lexingtonu ve státě Kentucky sedm členů golfového klubu University Club of Kentucky žalobu poté, co vedení klubu snížilo vstupní členský poplatek z 12 500 dolarů na pouhých 6000. Tím byl podle členů golfového klubu hrubě porušen slib, že hodnota jejich členství neklesne. Klub se s žalující stranou dohodl mimosoudně. Právník z Dallasu Randolph Addison, jenž se specializuje na případy týkající se soukromých klubů, uvádí, že soudy obvykle uznávají právo soukromých klubů upravovat výši poplatků.
Někteří odborníci zabývající se tímto odvětvím se domnívají, že v dlouhodobé perspektivě je jediným řešením transformace exkluzivních klubů. Ty by měly kromě golfu poskytovat větší rozsah služeb v souladu s měnícími se potřebami mladších členů. Klub Bella Collina Towne & Golf Club v kalifornském San Clemente, který po bankrotu převzal nový majitel, získal během posledních šesti měsíců 120 nových členů díky tomu, že do své nabídky zahrnul hodiny pilates, lekce karate, a dokonce pěstování zeleniny (pro restauraci) na zahrádce, kde pomáhají děti klubových členů.
Klub Bella Collina rovněž nabízí zdarma golfový program pro mládež a umožňuje svým členům využívat bezplatně služby klubových instruktorů. Právě posledně jmenovaný krok vyvolal zmatky v řadách profesionálních instruktorů, jelikož tito až dosud pokládali finanční hotovost za odučené lekce za hlavní podstatu své práce. Vedení klubu však uvádí, že se díky tomuto gestu podařilo přilákat na hřiště mnoho manželek a dětí, jež sem přicházejí jako doprovod hlavy rodiny. „Country cluby se musejí vyvíjet, být jako italská náměstíčka, kde se rodiny – a nikoli výhradně muži hrající golf – setkávají o víkendu,“ říká John G. Fornaro, jeden z investorů, kteří vloni klub Bella Collina koupili. To může být dobrá rada, ale možná přichází trochu pozdě. Minimálně pro ty kluby, jež jsou na pokraji záhuby.

***
BOX, str. 068

BÝT ČLENEM, ČI NEBÝT?
Golfové kluby mají lákavé nabídky, prověřte si však všechny detaily

Členství v golfovém klubu nebylo nikdy v minulosti dostupnější. Mnohé kluby snižují, či dokonce ruší vstupní členské poplatky. Jiné nabízejí zkušební členství, jež umožňuje nováčkům využívat služby klubu až po dobu tří let jen za měsíční poplatky. Takové nabídky však často svědčí o tristním stavu financí. Takže předtím, než smlouvu podepíšete:

SEZNAMTE SE S VÝSLEDKY HOSPODAŘENÍ
Kluby musejí své členy každoročně seznamovat s revidovaným závěrečným účtem hospodaření. Pokud tak nečiní, může to znamenat velké problémy. Pokud klub svým členům údaje poskytuje, dejte si pozor na provozní ztráty, jež mohou předznamenávat budoucí zvýšení poplatků či „shánění dodatečného kapitálu“. Také si zjistěte, jaké příjmy má klub z externích zdrojů, kam patří například pronájem tanečního sálu pro svatby či pronájem hřiště pro podnikové turnaje. Dle amerického správce daní (IRS) nesmí pocházet více než patnáct procent příjmů klubu od nečlenů, v opačném případě by klub mohl přijít o statut neziskové organizace. Pokud se procento zvyšuje a začíná atakovat hranici patnácti procent – může to signalizovat, že schodek je na spadnutí.

ROZHLÉDNĚTE SE KOLEM SEBE
Není fairway skvrnitá, ztrácí green a bunkery své kvality? Neměly být elektrické vozíky dávno vyměněny za nové? To vše svědčí o tom, že klub patrně šetří na nákladech na údržbu, aby udržel vyrovnané účetnictví.

JDĚTE NA VÝZVĚDY
Kluby se obvykle horlivě snaží svoji konkurenci pomluvit. Navštivte ty v těsném sousedství, když pro nic jiného, tak alespoň proto, abyste si doplnili informace o klubu, do něhož se chystáte vstoupit. Jak se klub chová k profesionálním instruktorům? Neliší se poplatky ve vámi zvoleném klubu od cen běžných na trhu? Konkurence to ví.

ČTĚTE TEXT PSANÝ DROBNÝM PÍSMEM
Některé smlouvy o členství mají až 70 stran, přesto si je projděte až do konce. Můžete se tak vyhnout nepříjemným překvapením, jako je čekací doba – v rozsahu měsíců, nebo i několika let – při vracení vstupního poplatku v případě ukončení členství.

DOUFEJTE, ŽE TO DOBŘE DOPADNE, ALE…
Některé kluby, jež si nevytvořily dostatečné rezervy, aby mohly čelit současných ekonomickým potížím, nyní požadují po zbylých členech, aby vložili do klubu další kapitál buď na pokrytí nepředvídaných nákladů, či na splácení dluhů. Patřičně všechno zvažte, aby se vám nestalo, že vás požádají, abyste na místě vysázeli několik tisícovek.

DT24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Edita Jiráková

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).