Menu Zavřít

Goldman Sachs: Zlato bude do tří měsíců na novém rekordu

18. 3. 2011
Autor: profit

Cena zlata se bude nadále zvyšovat a do tří měsíců se dostane na nový rekord. Předpovídají to analytici investiční banky Goldman Sachs, kteří zároveň očekávají, že cena kovu bude kulminovat během příštího roku.

Foto: Profimedia.cz

Do tří měsíců by se podle analytiků banky Goldman Sachs měla cena zlata dostat na 1480 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu), což by byl nový rekord a proti nynějším cenám nárůst asi o pět procent.

Za jeden z hlavních důvodů k růstu cen zlata Goldman Sachs považuje pokles reálných úrokových sazeb ve Spojených státech, analytici ale rovněž zmiňují nynější geopolitické napětí. Příští rok bude změna vývoje částečně souviset se změnou měnové politiky americké centrální banky (Fed). Očekává se totiž, že Fed zahájí zvyšování úrokových sazeb.

Vzhledem k poklesu reálných úrokových sazeb v USA předpokládáme, že nynější pokles cen zlata nabízí solidní příležitost k nákupu. Neměníme ani naše doporučení, co se týče dalšího růstu cen a očekáváme, že cena zlata se dostane na náš tříměsíční cíl 1480 dolarů za unci,“ uvedli analytici ve zprávě klientům.

Do půl roku cena zlata podle analytiků vystoupí na 1565 dolarů a do roka bude na 1690 dolarech za unci. To by proti nynějším cenám znamenalo nárůst asi o 20 procent.

BRAND24

Během dneška se cena zlata pohybovala kolem 1418 dolarů a není příliš vzdálena dosavadnímu rekordu 1444,40 USD/oz, na němž byla 7. března. Zlato dnes zdražovalo převážně v reakci na vývoj v Libyi, kde se patrně schyluje k vojenskému úderu. Ten chystají západní mocnosti, aby zabránili násilí na civilistech. Rada bezpečnosti OSN už zásah povolila.

Optimismus kolem tempa oživení globální ekonomiky, který byl patrný na začátku roku a který posunul reálné úrokové sazby v USA prudce vzhůru, teď tlumí události na Blízkém východě a v severní Africe, a rovněž v Japonsku. Tím se vytvářejí podmínky pro další růst cen zlata,“ uvedla banka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).