Menu Zavřít

Glosy

8. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Dejte penězům šanci rozmnožit se

Šaty dělají člověka, peníze dělají peníze. Oboje pravda být může, ale nemusí. Pokud se člověk v superhonosných šatech bude chovat jako idiot, bude to směšný idiot. Pokud budou peníze ležet ladem pod polštářem, žádné další neudělají. Možná jen po čase přestanou platit, pokud se mezitím uskuteční měnová reforma.

Nechat volné peníze ležet na běžném účtu přinese stejný efekt jako v té posteli. Penězům se totiž musí dát šance, aby vydělaly další. Musí mít možnost převléci se do jiných šatů, shodit ze sebe běžný účet a obléci si dluhopisy nebo alespoň termínovaný vklad. Velké firmy již tuto schopnost převlékání peněz pochopily a využívají ji. Pravda, zcela jistě mají k dispozici i větší objemy dočasně volných finančních prostředků. Ale i střední či menší firmy mají na svých účtech peníze stejně schopné převlékání. A měly by jim tu šanci dát.  

(ina)

Fňukají neschopní, chlapi se nedají

Nevzpomínám si, že bych slyšela českého podnikatele, jak si nahlas pochvaluje. Také proč? Tu ho skřípne nový zákon, tam buzerace úředníků, a pracovité zaměstnance abys se svíčkou hledal. Sice to neradi uslyší, ale cvičiště i bojiště je natolik zocelilo, že se z nich stávají konkurenceschopní byznysmeni. Ovocnáři si už dokonce  na-

BRAND24

říkají víc na to, že třešně jsou symbolem komunistů než na počasí. Není to sice dávno, kdy provozovatelé zimních středisek chtěli od státu pomoc, protože bylo málo sněhu. Letos už ale například sadaře nenapadlo škemrat kvůli mrazům. Podnikání má své slunné i stinné stránky. Jenom pravidla by minimálně v Evropě měla být nejenom pro všechny ovocnáře srovnatelná.  

(mah)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).