Menu Zavřít

GLOSA: SUPR šance pro Václava Klause

26. 8. 2013
Autor: Tomáš Kubelka, Sedmička

Jen naiva si mohl myslet, že se Václav Klaus stáhne po vypršení svého prezidentského mandátu z politiky. Jen nebylo jasné, jakou podobu na sebe návrat vezme.

Nejprve to vypadalo, že po domácí ostudě s aboličním článkem novoroční amnestie se usmíří se svou mateřskou stranou ODS a nechá se jí uklidit příští rok na dobře placené místo poslance Evropského parlamentu. Pak nečekaně převzala iniciativu jeho žena Livie Klausová a vypadalo to zase, že si Klaus vystačí s diplomatickým pasem náležícím partnerovi velvyslankyně.

Ale nyní je konečně jasno. Rozklížená česká pravice přímo nabádá, aby do ní někdo vrazil klín. A Klaus to moc rád vykoná, protože větří, že má šanci. Musí však přistoupit na heslo účel světí prostředky a ukout onen klín z politického odpadu všeho druhu.

Zde je prozatímní seznam:

Suverenita Jany Bobošíkové, tuzemské národovecké královny, která dokáže zároveň přísahat na Klause a kandidovat na prezidenta za KSČM

• Odpad z ODS vedený věčně neúspěšným poslancem Borisem Šťastným. Členové jeho frakce se mohou nazývat „ti, kteří se neprávem nedostali na volitelná místa kandidátek ODS v podzimních volbách“.

• Hrdličkovi uzdravovači, neboli pražské hnutí Uzdravme naši politiku, spjaté s pražským politickým obchodníkem (a mimo jiné patronem Šťastného) Tomášem Hrdličkou. Mnoho příznivců Klausovi sice nepřinesou, ale za to jde o stranu, která jen za minulý rok byla schopna vyhodit za nejrůznější prohrané volby 7,6 milionu korun.

Pokud se těžká váha Klaus za novou stranu postaví, zde je pravděpodobný další politický postup:

• Pojmenování strany něco něco Klausovci, neboť jak již Miloš Zeman ukázal, není podstatné vymezení strany, ale ten, za kým stádo kývačů jde (vlastně to bude ještě lepší, protože nepůjde asi jen o Klausovce, ale o SUPR Klausovce přísahající na suverenitu a prosperitu).

• Přivábení dalšího pravicového planktonu Svobodnými Petra Macha počínaje a třeba Vladimírem Železným konče.

• Politický coming out místopředsedkyně Suverenity Jany Volfové, že poslankyní ČSSD byla kdysi jen omylem a ve skutečnosti byla vždy pravicovou ctitelkou Klause.

• Oblepení republiky plakáty malého žlutého Česka v černém německém moři okolo, jak za starých dobrých časů ODS v roce 2002

• Vyhlášení mobilizace proti socialismu.

• Závěrečný předvolební koncert Lucie Bílé na Staroměstském náměstí. Může zůstat i případný název její současné tour – Černobílé turné.

Dvanáct procent na ulici

Pokud se do toho Klaus opře, kdo si může být jist, že přes pětiprocentní laťku nepřeleze? Sám Klaus se přitom nemusí ušpinit nejistou kandidaturou. Stačí, aby se stal třeba čestný předsedou Klausovců a počkal si na volby do Evropského parlamentu.

Stačí prosté počty, aby bylo jasné, že voličský prostor na pravici tu bezpochyby je. Pokud k pravici počítáme v minulosti i lidovce, tak v roce 2002 ve volbách ODS a koalice Unie svobody a KDU-ČSL získala 38 procent hlasů, v roce 2006 ODS a KDU 42 procent hlasů, v roce 2010 ODS a TOP 09 36 procent, s lidovci 40 procent hlasů. Nyní však například podle posledního průzkumu Median má ale ODS a TOP 09 podporu 28 procent lidí ve volebním modelu. A lidovci se přiklánějí čím dál více k levici.

Rozdíl mezi současnou popularitou ODS s TOP 09 a pravděpodobným pravicovým potenciálem kolem 40 procent je tedy propastných zhruba 12 procent. Tucet procent, které se válí na ulici a nikdo je nechce zvednout. Kdo se tedy může divit, že Klaus šel okolo a shýbl se?


Klaus se vrací. Čtěte více:

Klaus: Situace je beznadějná, zvažuji návrat do politiky

Můj návrat do ODS nepřichází v úvahu, vzkázal Klaus

Strategii klausovců ladí exposlanec Tluchoř

Jakl: Klaus návrat do politiky nechystá

BRAND24

Boris Šťastný vystupuje z ODS. Chce založit stranu s Klausem

Klausova Suverenita? Bobošíková by ráda získala exprezidenta

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).