Menu Zavřít

George Lucas: obchodník s filmem

14. 12. 2009
Autor: profit

Hvězdné války a Indiana Jones zajistili Georgi Lucasovi cestu mezi světové boháče. Na filmech dokáže vydělávat miliardy dolarů, avšak zboží spojené se snímkem mu vynáší desítky miliard.

Autor: Profimedia

Podle ekonomického časopisu Forbes je George Lucas nejlépe placeným mužem filmového průmyslu. Od loňského do letošního července si vydělal 170 milionů dolarů. Za jeho životním úspěchem stojí nejen umělecké nadání, ale také vlastnost, která nebývá u umělců pravidlem, totiž schopnost obchodovat.

George Walton Lucas se 14. května 1944 narodil v Kalifornii v metodistické rodině majitele papírnického obchodu. Po studiu antropologie a etnografie přešel na filmovou fakultu Kalifornské univerzity. V roce 1969 asistoval režisérovi Franciscu Coppolovi při natáčení snímku Dešťoví lidé (Rain People). Coppola mu pak na oplátku pomohl s jeho debutem – vědeckofantastickým filmem THX 1138. Už tento jeho první film předznamenal Lucasovo další směřování – zaujetí technikou. Lucas se ale nespokojil jen s rolí výkonného umělce. V roce 1969 společně s Coppolou založili společnost American Zoetrope. V témže roce se oženil s filmovou střihačkou Marcií Lou Griffin, kterou poznal na filmové škole. Na začátku 80. let si osvojili dceru Amandu. Jejich vztah se ale rozpadl a v roce 1984 se rozvedli.

V roce 1971 založil vlastní společnost Lucasfilm Ltd. a ze Zoetrope vystoupil. V nové společnosti natočil o dva roky později film American Graffiti, mozaiku ze života maturantů na počátku 60. let. Sám na tuto dobu vzpomíná v rozhovoru pro americké studentské fórum Academy of Achievement: „Mých prvních šest let v byznysu bylo zoufalých. Mnoho času jsem proseděl a říkal si: Proč to vůbec dělám? Nikdy to nedokážu. Nepodaří se to. Měl bych si raději najít normální práci a snažit se přežít. Měl jsem půjčené peníze od rodičů, půjčil jsem si od přátel. A přitom jsem nemyslel na to, jak je vrátím. Je to ale část života. Musíte jíst, platit nájem a vracet peníze přátelům, kteří vás podporují.“

Legendou přes noc

Lucas už od roku 1968 pracoval na scénáři epického sci-fi filmu, pracovně nazvaného Hvězdné války. Protože vyrostl v bigotně metodistické rodině, do scénáře vložil náboženská témata. Film nabídl v roce 1975 studiu Universal, které jej však odmítlo ze strachu o finanční návratnost. V jednáních uspěl až ve společnosti 20th Century Fox u tehdejšího ředitele Alana Ladda. Ani ten však neočekával od projektu nic extra a dal Lucasovi omezený finanční rozpočet. Lucas proto založil v roce 1975 vlastní společnost Industrial Light & Magic, která měla pro film vytvořit vizuální triky, a společnost Skywalker Sound, která měla zajistit postprodukci.

GEORGE LUCAS
Datum narození: 14. května 1944 Bydliště: ranč Skywalker, Kalifornie Majetek: 30 miliard dolarů

Snímek byl dokončen v roce 1977. Ačkoliv uzavřené projekce před odborníky nedopadly nejlépe, veřejnost byla uchvácena. Z Lucase a jeho Hvězdných válek se přes noc stala legenda. Jen za první týden promítání vydělal film téměř sedm milionů dolarů. Snímek získal sedm Oskarů a svým producentům přihrál 800 milionů dolarů.

Začalo to u triček

Stejně důležitým Lucasovým krokem, jak se ukázalo, ale nebylo jen samotné natočení filmu, nýbrž skutečnost, že si u Hvězdných válek vyžádal práva na takzvaný merchandising, tedy marketingovou podporu. „Dostal jsem práva na merchandising. Studio totiž nechtělo dát peníze na reklamu. Řekl jsem, že můžu udělat trička a plakáty, a tak film zpropagovat. Udělal jsem to jako určitý způsob sebezáchovy,“ vzpomíná. Tento obchodní tah mu přinesl miliardy dolarů.

Po úspěchu Hvězdných válek Lucas od režie upustil a soustředil se na produkci. Dvě pokračování „válek“, které společnost Lucasfilm produkovala, režírovali Irvin Kerschner (1980 – Impérium vrací úder) a Richard Marquand (1983 – Návrat Jediho). Dohromady LucasFilmu vydělala jednu miliardu dolarů. Ve stejné době produkoval také další komerčně úspěšnou filmovou sérii, Indiana Jonese. Nápad údajně vzešel z rozhovoru s kamarádem z Kalifornské univerzity Stevenem Spielbergem, který Lucasovi řekl, že by si přál režírovat film o Jamesi Bondovi. Lucas mu na to odpověděl, že má něco ještě lepšího. Podle komiksových hrdinů, o nichž četli v dětství, stvořili archeologa Indiana Jonese s kloboukem a bičem a s přehnaným strachem z hadů. První film, natočený v roce 1981, nazvali Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy, druhý Indiana Jones a chrám zkázy (1984), třetí Indiana Jones a poslední křížová výprava (1989). Tyto tři filmy přidaly do kasy společnosti dalších 1,6 miliardy dolarů.

Ranč Skywalker

V roce 1982 Lucas založil společnost LucasFilm Games (dnes se jmenuje LucasArt), která měla vyvíjet počítačové hry. První produkty zpodobňovaly prostředí Hvězdných válek. Protože ale jeho rozrůstající se společnost potřebovala technické zázemí, nechal v polovině 80. let postavit v Marin County Ranč Skywalker, místo pro tvůrčí, technické a administrativní potřeby. Nazval jej po hrdinovi Hvězdných válek Anakinovi Skywalkerovi. Ranč nabízí 150 tisíc metrů čtverečních metrů pro produkční a hudební záznamová studia. V hlavní budově postavené ve viktoriánském stylu je obrovská knihovna. Ve třech technických budovách jsou kanceláře a dílny využívané pro výzkum a vývoj nových technologií. Jsou tu podzemní parkoviště, obchody, baseballové hřiště, vinice, tři restaurace a hasičská stanice. Výstavba stála 100 milionů dolarů a v roce 1987 se sem přestěhovala sekce postprodukce Skywalker Sound.

Americké dějiny v rytmu hip-hopu

„Po příchodu na univerzitu, když jsem získal víc svobody a kontroly nad svým životem, byl jsem z učení nadšen. Kontrast mezi předchozím a pozdějším vzděláváním mě přinutil přemýšlet,“ řekl Lucas v rozhovoru pro The New York Times v roce 2003. Bylo to dva roky poté, co založil The George Lucas Education Foundation, neziskovou organizaci, která podporuje nové metody vzdělávání dětí. Vyrábí filmy, dokumenty, vydává knihy, časopis Edutopia, zasílá newslettery a prezentuje se na webových stránkách edutopia.org. Úzce spolupracuje se společnostmi Lucasfilmu. LucasArt Learning například vytvořila pro potřeby nadace interaktivní video Geografická perspektiva americké historie (A Geographic Perspektive on American History). Video určené dětem od 5 do 12 let seznamuje s americkou historií prostřednictvím videí, historických obrázků, fotografií a map. Kromě toho obsahuje také funkci „Map Rap“, v níž je historie přeříkávána v hip-hop rytmu.

V roce 2006 obdaroval Lucas také svoji „alma mater“, Kalifornské univerzitě daroval pro filmovou fakultu 180 milionů dolarů. Byla to největší dotace v historii této univerzity a největší dotace filmové škole vůbec.

Od budování společnosti, produkování a psaní scénářů k filmům i počítačovým hrám se Lucas vrátil k režírování až v devadesátých letech, aby natočil další tři „první kapitoly“ Hvězdných válek Epizoda I – Skrytá hrozba (1999), Epizoda II – Klony útočí (2002) a Epizoda III – Pomsta Sithů (2005), jimiž sérii Hvězdných válek ukončil. V těchto dílech Hvězdných válek hrály i všechny tři jeho děti. K dceři Amandě totiž Lucas adoptoval ještě Katie, která se narodila v roce 1988, a Jetta, narozeného v roce 1993. Vychovává je ale sám. V osmdesátých letech sice prožil románek se zpěvačkou Lindou Ronstadt a od roku 2007 má vztah s Mellody Hobson, prezidentkou Ariel Investmens, znovu se už ale neoženil.

Budoucnost patří kvantitě

V rozhovoru pro Daily Variety v roce 2006 Lucas prohlásil, že budoucnost vidí v kvantitě. „Točení filmů je příliš drahé a riskantní. Přesuneme se do televize,“ řekl. „Filmový trh budoucnosti bude založen na atraktivních internetových serverech, z nichž si lidé budou stahovat předplacené filmy. V tom vidím revoluci v průmyslu.“

V roce 2005 otevřel Lucas obří animační studio v asijském Singapuru. Zatím je jeho úkolem zanimovat celé Hvězdné války a zaútočit na pozice firem vyrábějících počítačové hry. Ostatně počítačové hry na motivy Hvězdných válek produkované jeho společností patří k nejprodávanějším PC hrám na světě. Lucas tak vstupuje na asijský trh, který je obchodníky považován v současné době za potenciálně nejlukrativnější. V Asii by měl mít i vlastní distribuční síť. I singapurské studio by se ale mělo zaměřit na televizní projekty.

V minulém roce ale Lucasfilm ještě produkoval čtvrtý, zatím poslední film série o Indiana Jonesovi, který nese název Indiana Jones a království křišťálové lebky. Letos produkce Lucasfilmu natáčela, mimo jiné i v České republice, film Red Tails, příběh černošských letců Tuskegee z roku 1944, které nechtělo vedení nasadit do přímé akce a kteří nastoupili až do rizikové bitvy. Možná to byly poslední klasicky natočené filmy v produkci Lucasfilmu vůbec.

Lucasovo impérium

Za bezmála čtyřicet let práce vytvořil Lucas z Lucasfilmu Ltd. jednu z největších světových zábavních společností. Jejími nedílnými součástmi jsou Industrial Light & Magic, vyrábějící speciální vizuální efekty, produkční společnost Skywalker Sound, zajišťující digitální audio postprodukci, společnost LucasArt, vyvíjející videohry. Lucas Licensing zajišťuje výrobu hraček, oblečení, knížek a merchandisingu. Dohromady byly divize Lucasfilmu nominovány na víc než 100 cen a získaly 40 Oskarů a speciálních oborových cen. Značka Star Wars se stala nejúspěšnější filmovou licencí všech dob. Technické zázemí společnosti sídlí na ranči Skywalker, obchodní ústředí Lucasfilmu, Industrial Light Magic a LucasArt sídlí v Letterman Digital Arts Center (LDAC) v severní části San Francisca. Z Lucasova impéria také vyšly firmy Avid Technology Inc., společnost Pixar (byla prodána jako počítačová divize Lucasfilmu v roce 1986 a nyní ji vlastní společnost Walta Disneye) a THX Ltd., která se věnuje rozvoji digitálních technologií. Všechny tyto firmy, kladoucí důraz na inovativnost, jsou špičkami ve svém oboru.

BRAND24

Zda bude Lucasova vize o televizním byznysu stejně úspěšná jako jeho „obchod s filmem“, ukáže čas. Je ale nesporné, že jeho odhad byl vždy více než vizionářský. Hvězdné války a jejich pět pokračování vydělaly dohromady 4,3 miliardy dolarů, ale hračky a ostatní zboží spojené s tituly, jejichž výrobu si přivlastnil převzetím merchandisingu, když mu ještě nikdo nevěřil, vydělaly 13,5 miliardy dolarů, tedy třikrát více.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).