Menu Zavřít

Gazprom loni zvýšil vývoz do Německa na nový rekord

16. 1. 2017
Autor: Gazprom

Ruská plynárenská společnost Gazprom zvýšila loni vývoz zemního plynu do Německa o deset procent na nový rekord 49,8 miliardy krychlových metrů a překonala dosavadní maximum více než 45 miliard kubíků z roku 2015. Gazprom dnes také uvedl, že jeho vývoz do Evropy včetně Německa od počátku roku silně roste.

Německo je pro ruského monopolního vývozce plynu plynovody největším zahraničním trhem. Poptávku po ruském plynu v minulých letech podpořily nízké ceny ropy, na něž jsou v rámci dlouhodobých kontraktů na odběr plynu navázány ceny Gazpromu, uvedla agentura Reuters.


Zajímá vás, jak se letos změní cena plynu? Přečtěte si o tom


Gazprom tento měsíc uvedl, že vývoz do zemí mimo bývalý Sovětský svaz od počátku roku roste na rekordní maxima a vzhůru ho žene zejména chladné počasí v Evropě. Dnes sdělil, že vývoz plynu do Evropy a Turecka se v první polovině ledna zvýšil meziročně o 25,5 procenta a z toho export do Německa o 21 procent.


Gazprom chce urovnat spory s Evropskou unií. Čtěte více:

Gazprom předložil Evropské komisi návrhy urovnání monopolního sporu

ilustrační foto


Minulý měsíc Gazprom předpověděl, že loni vyvezl do zemí mimo bývalý Sovětský svaz 180 miliard metrů krychlových plynu proti více než 159 miliardám kubíků v předešlém roce. Ještě v květnu Gazprom očekával, že vývoz do Evropy a Turecka dosáhne 165 miliard metrů krychlových.

BRAND24

Gazprom je klíčovým dodavatelem pro řadu evropských zemí včetně Česka. Pokrývá asi 30 procent celkové poptávky po zemním plynu v Evropské unii.


Z energetiky čtěte více:

Američané zanevřeli na uhlí. Těžaře nezachrání ani nástup Trumpa

Zelený úspěch: Kostarika jela téměř celý rok na obnovitelné zdroje


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).