Menu Zavřít

Žolík v boji proti klimatickým změnám: Američané slibují fúzní reaktor do 15 let

14. 3. 2018
Autor: news.mit.edu

Americká firma Commonwealth Fusion Systems, která spolupracuje s vědci z prestižního ústavu Massachusetts Institute of Technology, oznámila, že do 15 let hodlá vyrábět elektřinu ve fúzním reaktoru. Rychlé pokroky v technologii mají zajistit levnou a bezemisní elektřinu pro celou Zemi, a přispět tak ke zpomalení změn klimatu.

Sen o levné a dostupné zelené energii nabývá jasnějších kontur. Tvrdí to šéf americké soukromé firmy Commonwealth Fusion Systems (CFS) Bob Mumgaard. Firma oznámila, že získala investici ve výši 50 milionů dolarů (1,03 miliardy korun) od italské energetické společnosti Eni.

„Naší ambicí je vybudovat fungující elektrárnu včas, abychom mohli bojovat se změnami klimatu. Myslím, že fúzní reaktor můžeme připojit do síť dříve než za 15 let,“ zdůraznil Mumgaard. Dosáhnout toho může firma díky vědeckým poznatkům a výběrem správných partnerů, zejména vědců z amerického Massachusetts Institute of Technology (MIT).

„Jedná se o důležitý historický okamžik. Pokroky v supravodivých magnetech daly jaderné fúzi perspektivu bezpečné a bezuhlíkové energetiky budoucnosti. Vzhledem k tomu, že lidstvo čelí rostoucímu riziku změn klimatu, jsem nadšen, že MIT spolupracuje s průmyslovými spojenci,“ souhlasí prezident institutu MIT Leo Rafael Reif.

Právě využití supravodivých materiálů pro magnety v reaktoru by mělo zajistit, že se doba vývoje reaktoru podstatně zkrátí. Čím silnější je magnetické pole, tím je snazší získat kladnou bilanci získané energie. Fúze pracuje na principu toho, že se atomy vodíku pod tlakem spojují dohromady a tvoří hélium. Během procesu se uvolňuje značné množství energie. Termojaderná fúze je zdrojem energie hvězd, včetně Slunce.


Evropský projekt jaderné fúze se prodražuje:

Jaderná fúze za půl bilionu korun. Výstup se odkládá, kritika sílí

Plazmová vlákna na Slunci.


Plánovaný pilotní reaktor má mít výkon 100 megawattů. Měl by podle serveru MIT News ukázat technické řešení, které je potřeba, aby se tato technologie mohla rozšířit po celém světě. Následně by byla postavena první fúzní elektrárna o výkonu 200 megawattů.

„Fúze je skutečným zdrojem energie pro budoucnost a je plně udržitelná. Nevznikají při ní emise skleníkových plynů, ani jaderný odpad a je potenciálně nevyčerpatelná,“ komentoval dohodu ředitel koncernu Eni Claudio Descalzi.

„Pokud uspějeme, energetické systémy se na celém světě změní. Jsme z toho nadšení,“ řekla geofyzička Maria Zuberová, viceprezidentka pro výzkum na MIT.

Projekt by neměl konkurovat evropskému výzkumu jaderné fúze v rámci projektu ITER, jenž se staví v jižní Francii. Spuštění na plný výkon se očekává okolo roku 2035.

BRAND24

Související články:

Antijaderné Rakousko vystaví přírodní „reaktor“ starý dvě miliardy let

Nesabotujte české jádro, vyzývá rakouskou vládu vídeňský fyzik

Největší Temelín. Jihočeská elektrárna je nejvýkonnější jaderkou ve střední Evropě

Jaderná elektrárna Temelín


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).