Menu Zavřít

Futsal se dere na výsluní

15. 3. 2004
Autor: Euro.cz

CELOSVĚTOVÁ BITVA O PODOBU HALOVÉHO FOTBALU JE ZŘEJMĚ DOBOJOVÁNA. PROSADILA SE SÍLA FOTBALOVÉ FEDERACE FIFA A VŠEOBECNĚ UZNÁVANOU HROU POD STŘECHOU S MÍČEM U NOHY SE STAL FUTSAL.

  

BRAND24

Radovat se z kopané můžete i přes zimu. A nejen pasivně! Futsal má pravidla velmi podobná jako „dospělý“ fotbal venku na trávníku. Hraje se stejným míčem, nesmí se faulovat, osobní souboje jsou do určité hranice povoleny a utkání se dělí na dva poločasy. N a rozdíl od běžného fotbalu je ovšem futsal dynamičtější, rychlejší a padá v něm více gólů. Proč? Odpověď je jednoduchá: na čtvrtinovém hřišti a s polovičními brankami hraje polovina hráčů polovinu doby. Hlavní vtip je ovšem v tom, že se mohou střídat stejně jako v hokeji a čas hry se nepočítá za prostoje, ale pouze za odehranou dobu. Běžně padá pět až deset gólů za utkání. Futsal je zatím v tuzemských podmínkách amatérský sport, a proto se v něm mísí radost hráčů i fanoušků, kteří bývají totožní. Jednou si jdou sami zahrát do pronajaté tělocvičny, podruhé fandí soupeřům. Mnozí jsou registrovaní i v systému celoročních ligových soutěží. Mezi futsalem a fotbalem vládne téměř stejný vztah jako mezi florbalem a hokejem. Jednodušší amatérské halové sporty se více hrají, profesionálním vrcholovým sportovcům se více fandí. SOUTĚŽE Futsal má pod svými křídly mezinárodní fotbalová federace FIFA . Pořádá v něm mistrovství světa a mistrovství Evropy. Letošní mistrovství světa se hraje koncem roku na Tchajwanu. Poprvé v historii se do něj systémem kvalifikací probojovala i česká reprezentace. Českomoravský fotbalový svaz organizuje celostátní ligu. Nižší soutěže se jmenují Liga Východ a Západ. O stupeň níže stojí souboje v divizích A až F. Futsalové bitvy se odehrávají i v nejnižších krajských přeborech, okresních soutěžích a utkáních 1.-3. třídy. Futsal má tedy ligovou strukturu velmi podobnou jako velký fotbal. Středoškolskou futsalovou ligu pořádá Českomoravský fotbalový svaz spolu s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. V minulém roce se jí zúčastnily tři stovky chlapeckých týmů a poprvé čtyři dívčí celky. FAUL A TREST**

Že ani ve futsalu nehrají žádní andílci, nepřímo potvrzují oficiální pravidla. Například volný přímý kop nařizují rozhodčí v případě, že hráč kopne nebo se pokusí kopnout místo do míče do soupeře, udělá bodyček, skočí na soupeře, napadne protihráče zezadu, plive na něj nebo do něj strká. Vyloučení hrozí za zvláště hrubé provedení těchto prohřešků a také za úmyslné hraní rukou v situaci jasného gólu. Pokud tedy útočník vypálí míč na bránu a obránce se ho snaží odpálit rukou, má být vyloučen až do konce utkání. Za menší prohřešky se vylučuje na dvě minuty podobně jako v hokeji.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).