Menu Zavřít

Frýdlantské Damino chce obnovit výrobu v tkalcovně

20. 1. 2011
Autor: profit

Frýdlantská textilka Damino CZ chce do konce ledna částečně obnovit výrobu v tkalcovně. Měla by se rozjet výroba na prvních deseti tkalcovských stavech, řekl to dnes ČTK jednatel společnosti Viktor Víšek.

Foto: Jakub Hněvkovský

Damino CZ patří k firmám, které byly nejvíce postiženy loňskými bleskovými povodněmi. Už v září se podařilo obnovit výrobu konfekce, tkalcovna ale byla prakticky zničená, a firma proto 50 zaměstnanců propustila.

Bezmála půl roku po povodních, které v srpnu zasáhly více než polovinu Libereckého kraje, Damino stále pracuje na obnově areálu. Velká voda napáchala podle Víška v textilní firmě škody za zhruba 150 milionů korun. Tkalcovna byla při povodni zaplavena do výše jednoho metru, poškozeno bylo veškeré její zařízení. “Část stavů jsme prodali, další jsme postupně vyčistili a připravili k provozu, připravených máme nějakých 23 mašin a další chceme dokoupit,“ řekl Víšek. Do poloviny roku by rád spustil výrobu v tkalcovně naplno tak, jak vyráběla před povodní.

Damino CZ vyrábí stolní a ložní prádlo od roku 1996, textil vyváží například i do Afriky. Firma, která ročně uskutečňuje zakázky zhruba za 60 milionů korun, zaměstnávala před povodněmi kolem 150 lidí a v regionu patří k největším zaměstnavatelům. Po povodních zůstala v textilní továrně stovka lidí. Podstatná část z nich pracuje ve výrobě konfekce, další se podílejí na opravách areálu.

BRAND24

Snažíme se co nejvíce dělat vlastními silami, protože je to podstatně levnější než zadávat opravy externím firmám,“ vysvětlil Víšek. Areál podle něj stále nemá bránu ani oplocení, které vzala voda. „Pevné telefonní spojení máme asi týden, konečně jsme na ně mohli napojit i počítače,“ poznamenal jednatel. V dezolátním stavu je podle něj stále administrativní budova, kde se propadly stropy. “Ta přijde strhnout, veškerou administrativu jsme přestěhovali do výrobní části,“ dodal.

Bleskové povodně, které loni v srpnu postihly Liberecký kraj, si vyžádaly pět lidských životů a způsobily škodu 8,2 miliardy korun. Postiženo bylo 81 měst a obcí na více než polovině území kraje. Velká voda zničila silnice a mosty, na 2000 lidí vyhnala z jejich domovů. Zbourány musely být desítky domů. Nejvíce postiženou obcí byl v kraji právě Frýdlant, kde velká voda způsobila jen na obecním majetku škody za více než 285 milionů korun. Na severu Čech zůstaly po velké vody škody za více než deset miliard korun, a srpnové povodně tak byly třetí nejničivější od roku 1997.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).