Francouzi míchají hoblinky do vína

23. října 2006, 00:00 - Přemysl Houžvička
23. října 2006, 00:00

Za vítanou revoluci je ve Francii označováno povolení Evropské komise používat pro zrání vína dřevěných hoblinek místo tradičních sudů. I když se povolení týká jen kategorie místních vín (vins de pays), Francouzi si od toho slibují opětné dobytí některých pozic, které jim na světovém trhu uzmuly takzvané nové producentské země.

Používání hoblin pro zrání vína bylo dosud ve Francii zakázáno, a navíc ho někteří tradicionalisté odmítali jako svého druhu svatokrádež. Vláda už ale letos vzhledem ke ztěžující se pozici francouzských vín ve světě ohlásila, že ho povolí. V jiných zemích je tato technika běžná.

Místní vína, jichž se povolení týká, jsou na žebříčku kategorií na druhém nejspodnějším místě, nad stolními. Některá ale už mohou být velmi kvalitní. Tvoří asi 15 procent celkové francouzské produkce.

Mohlo by vás zajímat

  • Rekola mění dopravu v českých městech

  • Roman Šmucler: Češky jsou posedlé zvětšováním prsou

  • Vinař Pavel Chrást: Víno se v Česku předražuje

  • Finance.cz pozvaly klienty na curling

  • Adam Hazdra: Třetina lidí je v práci nespokojených

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

Hry pro příležitostné hráče