Menu Zavřít

Fotbalový král bude jen jeden. Zlatý

16. 1. 2011
Autor: profit

Kdo je nejlepší fotbalista světa? Iniesta, Messi, anebo Xavi? Mocná FIFA chce mít pod kontrolou i to, kdo o tom rozhodne.

Foto: Profimedia

Jeden z báječných fotbalových kouzelníků

získá v pondělí večer na mondénní show v curyšském Kongreshausu první FIFA Ballon d’Or, cenu pro hráče roku. Prolne se tak respekt tradice ankety sportovního týdeníku France Football, který uděluje Zlaté míče již od roku 1954, se silou peněz globální korporace FIFA, mezinárodní fotbalové federace. Ta v roce 1991 přišla s vlastní anketou Fotbalista roku. Snad symbolicky – vítězi prvních ročníků byli Matthews (z tradicionalistické Anglie) a Matthäus (z bohatého Německa)… Teď se jím stane jeden z barcelonských virtuosů.

Ano, poslední roky býval vítěz stejný. Jen v roce 2006 zvolila FIFA komerčněji úspěšnějšího Ronaldinha, kdežto odborní novináři dali přednost stoperu italských mistrů světa Canavarrovi. Alternativním názorům se ale ve fotbalovém impériu daří špatně i v méně důležitých otázkách. Tak proč by se tak měl volit fotbalový král?

Ital Nedvěd a Maďar Masopust

Spojme naše talenty a zkušenosti do jedné ceny pro opravdu nejlepšího hráče,“ zapýřil se Joseph Blatter, šéf FIFA, v červenci

po podpisu smlouvy o fúzi anket. „Naše trofej získá větší prestiž i publicitu, dočkáme se většího ceremoniálu,“ dodala jen Marie-Odile Amaury, prezidentka vydavatelství, které má deník L’Equipe nebo France Football. Postupem času se vybíralo jen z evropských, později aspoň v Evropě působících hráčů. Pak i předem nominované sestavy. V nerovném zápase ale nešlo déle vytrvat.

Mezinárodní fotbalová federace FIFA je mocný soupeř pro každého. Podle serveru Swiss Ramble udává za poslední čtyřleté období obrat 3,2 miliardy dolarů (okolo 60 miliard korun, tj. asi třetina ročního českého deficitu, pozn. red.). Z toho však „pouze“ 200 milionů tvoří zisk. Až 73 procent investuje zpět do fotbalu. Hodně taky do sebe, vždyť jen 300 milionů spolkla administrativa a dalších 200 stavba nového sídla v Curychu.

Ale už na další čtyřletku do mistrovství světa v Brazílii má podepsány partnery za 3,2 miliardy a dalších nejmíň 600 milionů její šéf Blatter slibuje. Silná šestka (Adidas, Coca-cola, Emirates, Visa, Sony a Hyundai/Kia) platí za „přátelství“ mezi 24 až 44 miliony dolarů ročně… A ukázat se na prestižním večeru FIFA Ballon d’Or Gala po boku nejzářivějších hvězd něco stojí.

Ovšem stejně i vstupenka do této společnosti fotbalové aristokracie se nerozdává jen na trávníku. Vždy na vrch mají velmoci z Itálie a Španělska, pak Anglie a Německa. Tedy alespoň hráči jejich soutěží. Pavel Nedvěd získal Zlatý míč v roce 2003 víc jako motor Juventusu než vůdce české reprezentace. I samotní redaktoři časopisu, považovaní za experty, uvedli letos v přehledu vítězů národnost Josefa Masopusta, laureáta z roku 1962, jako maďarskou. A ve Fotbalistovi roku FIFA žádný Čech nikdy nebodoval.

Systém hlasování se demokraticky sloučil. Své tipy dávají trenéři a kapitáni všech národních fotbalových týmů (jako dosud u Fotbalisty roku). K tomu z každé země jeden vybraný novinář (jako dosud u Zlatého míče).

FIFA Zlatý míč 2010

žhavá trojka

  • *Andrés Iniesta 26 let, FC Barcelona, Španělsko ofenzivní levý záložník + autor rozhodujícího gólu finále MS – nenápadná a skromná antihvězda Lionel Messi 23 let, FC Barcelona, Argentina útočník + aktuálně nejlepší hráč planety – nezářil na světovém šampionátu Xavi Hernández 30 let, FC Barcelona, Španělsko tvořivý záložník + kapitán mistrů světa – nedovedl nejlepší klubový tým k Lize mistrů Dejte jim to všem najednou…**

Možná že teď už příliš nadhodnocujeme ekonomický efekt. Ano, do výběru expertů se těžko dostane hráč ze slabší země a klubu. Tři muži se ale cítí nedoceněni i mezi nejlepšími. Nejzářivější hvězda světového šampionátu Forlán z Uruguaye a vítěz Evropské ligy za Atlético Madrid. Maličký všudybyl Sneijder, nizozemský finalista mistrovství světa a vítěz Ligy mistrů. Nebo pyšný Cristiano Ronaldo z portugalské Madeiry – ten přece letos nic nevyhrál… V elitní trojce už pak těžko hledáte kritéria. „Messi hraje s Ronaldem na jiné planetě, ale on sám je ještě o krok napřed,“ říká uznale o svém „soupeři“ Xavi.

Je přece rok mistrovství světa a Španělé zde vládli stejně jako před dvěma lety na Euru,“ hájí své krajany Iker Casillas, gólman Realu Madrid. Naposledy v roce 1994 nekraloval mistr světa… ale Stoičkov tehdy střílel góly v Barceloně a Bulhary dotáhl senzačně až ke čtvrtému místu.

A teď? „Iluzionista“ Iniesta dal rozhodující gól finále. Xavi naběhal ze všech hráčů turnaje nejvíc, 80 kilometrů v sedmi zápasech, a vyslal 669 přihrávek. „Pro mě to byl dobrý rok, ale na mistrovství jsem nedosáhl toho, čeho jsem chtěl,“ přiznal Lionel Messi. „Dal bych cenu všem najednou,“ říká Gerard Piqué, barcelonský spoluhráč svaté trojice roku 2010.

BRAND24

Možná už ve chvíli, kdy čtete tyto řádky, znáte výsledek. Přesto dovolte malou návnadu. „Kdybych vyhrál – což je něco, co si nedovedu představit, už jen být ve finále je fantastický pocit –, ani neumím říct, co bych prožíval,“ zalykal se po vyhlášení nominací Andres Iniesta.

Xavi už dostal cenu Hráče roku podle hlasování nejrozšířenějšího fotbalového časopisu World Soccer. Získal 25,8 procenta hlasů, Messi 24,1 procenta. Je mu nejvíc ze všech tří, třicet… „Hráč jako Messi se rodí jednou za 50 let, získá ho ještě mnohokrát,“ řekl. A španělský list El Mundo Deportívo o Xavim už v dubnu po výhře Barcelony nad Realem Madrid 2:0 napsal: „Jeho fotbal, to byl nekončící recitál…

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).