Menu Zavřít

Ford investuje do závodů v USA 1,2 miliardy dolarů

28. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Americká automobilka Ford Motor investuje do svých podniků v Michiganu 1,2 miliardy USD (téměř 30 miliard Kč). Jedním ze závodů je i továrna na výrobu motorů, kde chce automobilka podle svého dnešního sdělení vytvořit dalších 130 pracovních míst. Ford na začátku roku po kritice prezidenta Donalda Trumpa zrušil plán výstavby továrny v Mexiku.

Zhruba 850 milionů USD investuje Ford do montážního závodu, kde se mají vyrábět pickup Ford Ranger a SUV Ford Bronco. Závod v současnosti vyrábí malé vozy, jejichž výrobu Ford přesouvá do Mexika. Do závodu na motory investuje Ford 150 milionů USD. Dalších 200 milionů investuje do datového centra, které bude uchovávat informace získané od vyspělých vozů.

Ford v lednu zrušil plán na výstavbu nové továrny v Mexiku za zhruba 1,6 miliardy USD. Místo toho se rozhodl vytvořit 700 míst v Michiganu. Reagoval tak na kritiku nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten opakovaně dával najevo, že chce, aby americké automobilky vyráběly doma, a hrozil vysokými cly na dovoz zboží vyráběného v zahraničí.

Vývoj ceny akcií automobilky Ford mezi zářím 2016 a březnem 2017:

Ford Motor Chart

BRAND24

Investice přichází v době, kdy je prodej aut v USA na rekordním maximu. Loni se v zemi prodalo 17,55 milionu vozů. Investoři se však obávají cyklického poklesu. Konzultační firmy J.D Power a LMC Automotive očekávají, že letos prodej aut stoupne o 0,2 procenta na 17,6 milionu vozů. Agentura Moody's Investor Service však očekává, že prodej nových aut letos klesne a varovala před výraznými úvěrovými riziky na trhu s úvěry pro nákup aut, protože konkurence na tomto trhu zesílila, napsaly agentury AP a Reuters.


O automobilkách čtěte více:

Francouzská PSA převezme Opel. Vznikne evropská automobilová dvojka

Čínský Tencent koupil pět procent v Tesle. Stává se jedním z pěti největších akcionářů

Škoda plánuje spolupráci s Tata Motors. V Indii mají vyvíjet levné auto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).