Menu Zavřít

Firmy zaplatí víc za elektřinu

4. 12. 2006
Autor: Euro.cz

CENY ENERGIÍElektřina v prvním čtvrtletí příštího roku podraží, plyn naopak o něco zlevní. Energetický regulační úřad ceny energií letos stanovil naposled.Firmám od začátku příštího roku podraží elektřina, a to citelněji než domácnostem. Zatímco těm se zvýší ceny v průměru o 7,9 procenta, malým firmám podraží o 9,2 procenta.

CENY ENERGIÍ Elektřina v prvním čtvrtletí příštího roku podraží, plyn naopak o něco zlevní. Energetický regulační úřad ceny energií letos stanovil naposled.

Firmám od začátku příštího roku podraží elektřina, a to citelněji než domácnostem. Zatímco těm se zvýší ceny v průměru o 7,9 procenta, malým firmám podraží o 9,2 procenta. Čím větší odběr (a tedy i firma), tím elektřina zdraží více. Velkoodběratelé čekají růst o 15 až 17 procent.

Cenu elektřiny žene vzhůru především obrovská poptávka v Evropě. Ta se projevila v srpnových aukcích společnosti ČEZ, kde cena vylétla téměř o 17 procent.

Odborníci předpokládají, že podobný růst bude v souvislosti s vyrovnáváním cen v západní Evropě pokračovat. Pokud bude cena podobným tempem stoupat i nadále, už v příštím roce dosáhnou ceny velkoodběratelů stejné hladiny jako v sousedním Německu. To se domácím firmám nelíbí. Poukazují přitom na to, že výroba je u nás výrazně levnější.

DT24

Ceny zemního naopak dále klesají, a to hlavně kvůli příznivému vývoji na ropných trzích ve druhé polovině roku. Na zlevnění plynu „vydělají“ proti elektřině více podniky. V průměru totiž domácnostem plyn zlevní o 4,17 procenta, zatímco malé podniky budou mít náklady na plyn o osm procent nižší a středně velké firmy dokonce téměř o desetinu. Ceny se tak u nich dostaly zpět na úroveň posledního čtvrtletí roku 2005.

Tato cenová hladina ale nejspíš dlouho nevydrží. Od dubna příštího roku už Energetický regulační úřad nebude stanovovat maximální ceny pro odběratele. „Nelze vyloučit pohyb nahoru, optimistická varianta je, že ceny zůstanou na současné úrovni. Velmi záleží na vývoji na světových trzích ropných komodit,“ řekl místopředseda úřadu Blahoslav Němeček.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).