Menu Zavřít

Firmy ušetří 140 miliard dolarů

13. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Virtuální servery

BRAND24

Podle průzkumu společnosti Coleman Parks plánuje v příštích dvou letech zhruba 88 procent firem investovat do virtualizačních počítačových projektů. Virtuální server umožňuje nahradit až desítky serverů jediným strojem. Výsledky jsou znát ve finanční bilanci. Společnost S&T CZ dospěla ve své analýze k závěru, že virtualizace snižuje náklady na nákup a provoz informačních technologií až o 30 procent. „Místo údržby mnoha serverů se totiž specialisté starají pouze o jediný,“ říká Petr Mácha, specialista na oblast virtualizace společnosti S&T CZ.
Mnohé firmy k virtualizaci donutí až dramatický růst nákladů. „Manažeři obvykle zpozorní, až když náklady na provoz IT představují 70 procent z celkových výdajů na vlastnictví informačních technologií. To je zbytečně pozdě,“ podotkl Petr Mácha.
Důvodem pro virtualizaci je i využití kapacit zakoupeného hardwaru. Bez virtualizace totiž zůstává 90 procent početního výkonu serveru nevyužito. Podle analytiků společnosti IDC firmy loni ve světě zbytečně utratily přes 140 miliard dolarů za nevyužitou kapacitu serverů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).